Menu Zavřít

Štikou českého byznysu je výrobce supermoderních mikroskopů

16. 10. 2012
Autor: Coface Czech

Brněnská firma Tescan, která je předním výrobcem elektronových mikroskopů, vyhrála 9. ročník prestižní soutěže Štiky českého byznysu. Žebříček nedynamičtějších českých firem sestavuje společnost Coface Czech na základě růstu obratu, finančního zdraví a dalších ekonomických parametrů tuzemských podniků.

Vítězná firma Tescan pomohla tomu, že se Brno pomalu stává jakýmsi hlavním městem světa ve výrobě supermoderních mikroskopů. Firma, která je nástupcem někdejšího podniku Tesla, prodala za dvacet let své existence už na 1300 těchto sofistikovaných strojů. Loni zvedla meziročně obrat o 80 procent na rekordních 660 milionů korun a vyváží už do 60 zemí. „Našimi největšími odběrateli jsou Spojené státy, Jižní Korea a Čína. Máme dvě výhody. Zhruba polovinu našich klientů tvoří univerzity, armády, policie a další organizace navázané na veřejné rozpočty v jednotlivých zemích. To je dobré pro stabilitu odbytu i v dobách recese,“ uvádí předseda představenstva firmy Jaroslav Klíma. „Druhou výhodou je, že jsme finálním dodavatelem celého výrobku. Většina českých firem je pouze subdodavatelem, takže podstatnou část marže inkasují jejich zahraniční partneři,“ pojmenovává Klíma jeden z problémů českého průmyslu.

CIF24

Druhé místo v žebříčku nejdynamičtějších firem obsadil jihočeský podnik Viscofan CZ, který je předním světovým výrobcem umělých střívek na párky, klobásy a další masné výrobky. Třetí místo získala plzeňská společnost ETD Transformátory, která je posledním výrobcem výkonových transformátorů v Česku i na Slovensku.

Titul Skokan roku za největší posun v žebříčku Štik získal Velkoobchod nápojů Lesko, který patří do skupiny JIP východočeská. „Roční obrat naší skupiny se blíží osmi miliardám korun. Moc peněz nás ale stála a ještě bude stát prohibice. Lidé se stále bojí koupit si láhev rumu. Už teď jsme kvůli prohibici přišli zhruba o deset milionů korun ze zisku,“ uvedl na vyhlášení výsledků soutěže spoluzakladatel rodinné firmy Jan Plšek.

JIHOČESKÝ KRAJ VISCOFAN CZ
JIHOMORAVSKÝ KRAJ TESCAN
KARLOVARSKÝ KRAJ BÖHM PLAST
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PORFIX CZ
LIBERECKÝ KRAJ BENTELER MASCHINENBAU CZ
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ČEZ Logistika
OLOMOUCKÝ KRAJ VÁPENKA VITOŠOV
PARDUBICKÝ KRAJ 2 VV
PLZEŇSKÝ KRAJ ETD TRANSFORMÁTORY
KRAJ PRAHA Logica Czech Republic
STŘEDOČESKÝ KRAJ TARGRAY
ÚSTECKÝ KRAJ MEVA - TEC
KRAJ VYSOČINA Kamenická stavební a obchodní firma
ZLÍNSKÝ KRAJ TOSHULÍN
SKOKAN ROKU Lesko - Velkoobchod nápojů
CELKOVÝ VÍTĚZ TESCAN
  • Našli jste v článku chybu?