Menu Zavřít

STO TISÍC ZA ZELENOU

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Německo

BERLÍN (DPA) – Svár, který vyvolal záměr naverbovat dvacet tisíc zahraničních počítačových specialistů do Německa, je vyřešen. Spolková vláda a ekonomičtí bossové se dohodli na kompromisu ohledně udělování takzvaných zelených karet.

Počítačový průmysl smí podle okamžitého programu najímat i takové odborníky z nečlenských zemí Evropské unie, kteří se nemohou prokázat ukončeným vysokoškolským vzděláním. Pro pracovní povolení postačí doklad o ročním příjmu nad 100 tisíc marek. Rodinní příslušníci mají rovněž možnost přices–tovat do Německa, pracovat zde mohou po dvouletém pobytu.

„Německá IT–branže vstupuje do soutěže o nejlepší lidi, uvedl státní sekretář Hans Martin Bury (SPD). Dodal, že administrativní řízení by nemělo trvat déle než šest týdnů, přijímací testy budou provedeny během sedmi dní.

Zástupci státní moci a průmyslu, kteří shodně považují nedostatek komputerových expertů za hlavní brzdu hospodářského růstu země, očekávají, že hledání dvaceti tisíc potřebných lidí skončí úspěchem. Denně se už nyní hlásí údajně 100 zájemců. Mluvčí ekonomické iniciativy D 21 a šéf německé IBM Erwin Staudt věří, že se v oboru informačních technologií podaří do roku 2003 vytvořit 60 000 zaškolovacích míst. Opozice dohodu kritizuje a ohání se obavami z přistěhovalectví.

WT100

Pravidla, na nichž se ministři a manažeři dohodli, by měla schválit vláda ještě tento měsíc. Regule musí poté odsouhlasit 14. července Spolková rada. Zelené karty na dobu pěti let budou vydávány nejpozději od prvního srpna.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).