Menu Zavřít

STOP KOUPI ORANGINY

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Coca-Cola

Francouzská vláda ve středu opět znemožnila americké Coca-Cole, aby získala dceru společnosti Pernod-Ricard, výrobce limonád Orangina. Tento krok zdůvodnila obavami z porušení antimonopolních pravidel. „Výhody této operace nejsou z hlediska hos podářského pokroku dostatečné na to, aby kompenzovaly narušení hospodářské soutěže, uvedli ministři na základě nálezu kontrolního úřadu.

Postoj kabinetu se setkal s ostrou kritikou Pernodu, jehož akcie na pařížské burze prudce klesly. „Toto rozhodnutí blokuje legitimní ambice Oranginy a značné možnosti rozvoje na globálním trhu ke škodě naší národní ekonomiky, řekl generální ředitel společnosti Thierry Jacqiullat.

CIF24

Nabídku Coca-Coly na koupi Oranginy za 733 milionů dolarů zamítl antimonopolní úřad po protestech amerického rivala Pepsi-Coly už v září 1998 s argumentem, že kontraktem by kupec získal dominantní postavení na trhu sycených nealkoholických nápojů. Analytici nicméně nevěří, že by Paříž mohla blokovat prodej Oranginy donekonečna a předpokládají, že se Pernod domluví s jinou společností.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).