Menu Zavřít

Stotisícihlavá budoucnost

23. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Muller-Thurgau Za božími mukami chutná lehce rozpustile

Bohatá historie Mikulovska byla již v tomto seriálu zmiňována. První nálezy vinařských nástrojů a zbytků sazenic révy, spojení města Mikulov s falkenštejnským vinařským právem na počátku 14. století, jakož i jeho význam coby jednoho z největších vinařských středisek země ve druhé polovině téhož věku, to vše zde už zaznělo. O tom, že v současnosti je toto místo srdcem podoblasti stejného jména, víme už také. Známy jsou i další skutečnosti s tímto cípem vinařské krajiny Moravy spojené: existence vinařských škol – střední ve Valticích a vysoké v Lednici – třicítka obcí a síla podniků, rozmanité půdní podmínky a úžasný fenomén Pálavy, taková jsou aktiva dnešní mikulovské vinařské podoblasti.
Nepřehlédnutelné místo v seznamu vinařských obcí si vydobyly a stále drží Novosedly, především díky produkci dvou nejznámějších tamních sklepů. Nedlouhý čas, po který existuje jeden z nich – Vinařství Kovacs – je naplněn intenzivním rozvojem, přinášejícím už bezmála deset let stále lepší a lepší výsledky. Své dějiny píše v Novosedlích od roku 1990. Tehdy byla firma založena a přesto, že původním programem byla produkce sudových „selských“ vín, získávala si stále větší renomé kvalitou své produkce. Zlomovým byl rok 1996. Sklepy převzal Miroslav Kovacs a začal důsledně prosazovat svoji vizi moderního podniku, nabízejícího vysoce jakostní vína. Pokračovala stavba nového sklepa, nákupem dalších vznikl základ pro dnešní celou sklepní uličku. Rostoucí povědomí o produkci Vinařství Kovacs lákalo mezi její klientelu stále více zákazníků. To vyvolalo potřebu rozšířit produkci, přitom však udržet nebo lépe, dále zvyšovat kvalitu nabízených vín. Další investice se proto napřely do zajišťování suroviny. Byly osázeny nové plochy vinic, a to i mimo katastr domovské obce. V Dolních Dunajovicích a Valtrovicích na Znojemsku vysadili další tratě. Miroslav Kovacs jako jeden z nemnohých nepodceňuje vliv členství naší republiky v EU a zaměřuje se výrazně na budoucnost své společnosti právě v nových podmínkách.
Zvláštností je, že Kovacs „měří“ své vinice nikoliv na hektary, ale počtem vysazených hlav. Těch mají nyní na 100 000 a roční produkce se pohybuje okolo dvou set tisíc lahví lahví v široké sortimentní škále a povětšině v predikátní kvalitě.

EBF24

Muller-Thurgau 2003 jakostní – Za božími mukami – velice příjemné, živé víno. Lehká zlatavá barva s tóny mladé louky. Kytka vedle tradiční muškátové nálady nabízí ovocité tóny, které se „dotahují“ z pozadí k hlavnímu proudu. Chuť je přívětivá, květnatá, lehce rozpustilá. I když jde o základní kategorii, nabízí toto víno líbivý doušek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).