Menu Zavřít

Strach z neřízeného brexitu roste. Británie nepředložila Evropské unii žádný nový návrh

5. 9. 2019
Autor: čtk

Británie navzdory krátícímu se času nepřišla v posledních dnech v brexitových vyjednáváních s ničím novým a Evropská unie musí být připravena na variantu jejího neřízeného odchodu. Bez ohledu na překotný vývoj v Londýně sdílí tento pohled řada diplomatů v Bruselu, podle nichž britský premiér Boris Johnson nepředložil žádný podstatný návrh, který by divoký brexit odvrátil.

Velvyslance unijních zemí ve středu o aktuální situaci informoval brexitový vyjednavač Michel Barnier, s nímž se předtím sešel jeho britský protějšek David Frost. Na schůzce nezazněl žádný návrh, kterým by Londýn chtěl nahradit takzvanou irskou pojistku. Tu označuje Johnson za zásah do britské suverenity a nechce kvůli ní předložit parlamentu předjednanou a poslanci již třikrát odmítnutou brexitovou dohodu. Zbývajících 27 zemí naopak považuje opatření zabraňující vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem za zásadní a vyzývá Londýn, aby přišel s důvěryhodnou alternativou.

Britská strana podle Barniera přiznala, že po jejím odchodu z unie bude v Irsku zaveden dosud nespecifikovaný typ kontrol, stále však chce docílit toho, aby nešlo o fyzickou hranici.

Vyjedná Boris Johnson dohodu o brexitu?

Odpůrci neřízeného brexitu ve středu v britské Dolní sněmovně schválili zákon zamezující Británii vystoupit z EU na konci října bez dohody. Johnson na to reagoval ostrou výtkou, že tím znemožňují vyjednávání o nové dohodě, v němž by se Brusel dostal pod tlak s blížícím se termínem divokého brexitu a ustoupil by. Podle diplomatů jsou však unijní vyjednavači stále více přesvědčeni, že stihnout uzavřít dohodu do summitu chystaného na 17. a 18. říjen je nereálné.

Evropská komise v této souvislosti ve středu zveřejnila již šestou výzvu členským zemím, aby se připravily na obávanou variantu brexitu bez dohody, a navrhla poskytnout pro zmírnění jeho dopadů na firmy či zaměstnance dva rezervní fondy. Pokud jejich využití schválí členské země a Evropský parlament, budou mít nejvíce zasažené země, firmy i zaměstnanci k dispozici okolo 700 milionů eur (přes 18 miliard korun).

Barnier velvyslance rovněž informoval, že Británie pod Johnsonovým vedením nehodlá uzavírat s EU žádné obsáhlé obchodní dohody a nehodlá se držet některých současných pravidel zajišťujících konkurenční prostředí a bránících dumpingu. Nové vyjednávání by se podle prezentovaných představ Londýna mělo týkat i omezení budoucí obranné spolupráce.


Čtěte komentář: Přichází bavič Boris, který se chce zalíbit všem. Teď to ale nepůjde

Makrooko Miroslava Zámečníka


Někteří diplomaté soudí, že Johnson se pokouší získat spojence mezi lídry unijních zemí, s nimiž v posledních týdnech jednal, a rozbít tím dosud jednotnou pozici EU. Velvyslanci se však na středeční schůzce shodli, že Barnier má stále jejich plnou podporu a že unijní země budou nadále vystupovat jednotně.

Velvyslanci se rovněž shodli, že se unijní země budou snažit v příštích týdnech zabránit tomu, aby byla vina za případný divoký brexit přisuzována EU.

Johnsonův bratr oznámil odchod z vlády
Mladší bratr britského premiéra Borise Johnsona končí ve vládě, v níž zastával pozici náměstka, i jako poslanec. Jo Johnson jako důvod uvedl konflikt mezi loajalitou k rodině a národním zájmem. Dodal, že pociťuje „neřešitelné napětí“ a že teď nastal čas přenechat politické funkce jiným. Boris Johnson svému sourozenci prostřednictvím mluvčího poděkoval. Dodal, že jako politik i bratr chápe, že takové rozhodnutí nebylo snadné. Komentátoři připomínají, že premiér a jeho bratr měli ohledně britského odchodu z Evropské unie velmi rozdílné názory.

Jo Johnson byl po nástupu svého sourozence do sídla premiérů v červenci jmenován náměstkem na ministerstvu obchodu, energetiky a průmyslové strategie a na ministerstvu školství. Směl se také účastnit zasedání vlády. Ne všichni náměstci tuto možnost mají. Britská média podotýkají, že není jasné, zda Jo Johnson rezignoval s okamžitou platností, nebo nebude kandidovat v příštích volbách.

Odchodu premiérova bratra z politiky okamžitě využila labouristická opozice ke štiplavým komentářům. „I bratr Borise Johnsona ví, že (premiérovi) nelze důvěřovat, že činí rozhodnutí v národním zájmu,“ napsal například na twitteru labouristický poslanec Ian Murray. „Boris Johnson představuje takovou hrozbu, že ani jeho vlastní bratr už mu nevěří,“ uvedla labouristická poslankyně Angela Raynerová.

Dále čtěte:

Johnson chce brexit s novou dohodou. Žádá ale zrušení irské pojistky

Brexit bez dohody vydá Británii napospas Trumpovi, varuje lídr opozice Corbyn

Britský soud posvětil Johnsonovu pauzu v zasedání parlamentu před brexitem

MMF24

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).