Menu Zavřít

Strakatá show pod Alpami

21. 5. 2008
Autor: Euro.cz

K fotbalu patří i Plácido Domingo a Elton John

Fanoušci, kterým se nepodařilo sehnat lístky na letošní Mistrovství Evropy v kopané, se už už mohou balit a vyrazit do Rakouska. To není reklama pro překupníky vstupenek, nýbrž tip, jak si užít parádní karneval i mimo fotbalové kotle. Račte dál.

(nálepka)
Více na: www.austria.info/cz

(text)
Rakouští pořadatelé připravili obrovskou paletu možností, jak zažít atmosféru zápasu i v ulicích. Ve všech čtyřech rakouských hostitelských městech, tedy ve Vídni, v Salcburku, Klagenfurtu a Innsbrucku, a také na dalších zhruba 120 místech Rakouska budou zřízeny speciální zóny pro fanoušky vybavené obrazovkami pro velkoplošnou projekci přímých přenosů utkání. Vstup do těchto zón je zdarma a nejsou třeba žádné vstupenky. Centra vznikají jak ve velkých městec,h jako jsou Linz, St. Pölten, Štýrský Hradec, Bregenz, Villach, tak i v atraktivních oblastech u známých rakouských jezer, například u Klopeinersee a Millstättersee v Korutanech. Zajímavý zážitek nabídne vorarlberský Bregenz, kde se jezerní scéna opery Tosca na Bodamském jezeře změní pomocí obřích projekčních pláten v zřejmě nejneobvyklejší zónu veřejného sledování fotbalu v rámci celého turnaje. Věnovat se všem jednotlivým nabídkám, které rakouští pořadatelé připravili pro fanoušky, je téměř nemožné, proto se zaměříme jen na čtyři zmíněná hostitelská města. Podrobnosti o turistické nabídce ostatních míst v Rakousku v době konání šampionátu lze nalézt v češtině na internetových stránkách www.austria.info/cz pod záložkou UEFA EUROTM. Na této adrese se možné si též prohlédnout virtuální pohledy na stadiony, digitální plány hostitelských měst, plánovače tras a vyhledat další užitečné informace.

Salcburk
Mozart ve fotbalové horečce
Nový salcburský fotbalový stadion, kde se odehrají tři z celkového počtu 31 fotbalových utkání, nabízí přes 30 tisíc míst k sezení, vlastní dálniční výjezd a dobré napojení na veřejnou dopravu. Pro návštěvníky, kteří se nedostanou na stadion, je připravena možnost fandit v historických kulisách města. Přibližně 25 tisíc fanoušků bude moci v zónách na Rezidenčním, Mozartově a Kapitulním náměstí denně sledovat od čtrnácti do 23 hodin souboje fotbalových mužstev na třech obřích obrazovkách o rozměru 40 metrů čtverečních. Fanouškovské zóny se navíc stanou místem mnoha rámcových akcí, jako jsou vystoupení známých rakouských hvězd populární hudby, místních hudebních skupin a lidových souborů. Na řece Salzachu bude po dobu tří týdnů instalováno moderní centrum umění, využívající vody, světla a hudby k vytváření originálních efektů.

Kdo si bude chtít odpočinout od fotbalu, může se vydat křivolakými uličkami Starého města zařazeného díky své architektuře na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Zavedou ho k mnoha pamětihodnostem včetně Mozartova rodného domu, barokních kostelů Starého města a honosných paláců z období gotiky, renesance, rokoka i klasicismu. Může též vystoupat na salcburskou pevnost Hohensalzburg, odkud se naskýtá neopakovatelný výhled na město a na okolní horské hřebeny. Salcburk se však kromě historických památek může pochlubit i řadou skvělých gastronomických podniků. Z těch nejznámějších jmenujme alespoň kavárnu Café Tomaselli, která je nejstarším podnikem svého druhu v Rakousku, a Café Fürst - místo zrodu známých Mozartových koulí. Opravdoví gourmeti by neměli zapomenout na restauraci Ikarus v hangáru 7 salcburského letiště, kde každý měsíc tu vaří jiný mezinárodně renomovaný kuchař.
Ovšem fotbal se nevyhne ani další místům v Salcbursku. Další centra s obřími projekčními plátny vzniknou v Zell am See, Saalfeldenu, Saalbachu a Bischofshofenu. Když se fanoušci rozhodnou odpočinout si od fotbalu, Salcbursko jim nabízí 7200 kilometrů značených turistických stezek, 2000 kilometrů cyklostezek a 3000 kilometrů tras pro horská kola, které se klikatí po hřebenech Alp, horskými údolími i kolem některého ze 185 místních jezer.

TIP
Je vhodné si pořídit takzvanou salcburskou kartu (SalzburgCard), která umožňuje vstup do památkových objektů i užívání veřejné dopravy zdarma a poskytuje dodatečné slevy při návštěvách kulturních pořadů i na cestách za přírodními i historickými atrakcemi v okolí.
Rozhodnete-li se vyzkoušet turistickou nabídku, mohla by se hodit SalzburgerLand Card umožňující bezplatný přístup k více než 190 historickým pamětihodnostem, vzácným přírodním památkám a jiným atrakcím v celém Salcbursku.

Innsbruck
V objetí velehor
Hlavní město Tyrolska připravilo pro fanoušky Horskou arénu Bergisel s kapacitou patnáct tisíc návštěvníků. Tam budou moci diváci na obrovském projekčním plátně, které bude se svou plochou 84 metrů čtverečních největší ze všech v rámci celého mistrovství Evropy, sledovat v přímých přenosech všechna utkání šampionátu. Kromě toho v Bergiselu, který je snadno přístupný městskou hromadnou dopravou, bude nachystán bohatý program a fanoušky jistě může lákat i pohled na Innsbruck z ptačí perspektivy.

Aréna Bergisel přitom není ve sportovním světě neznámý pojem - například při zimních olympijských hrách v letech 1964 a 1976 se v ní konaly soutěže ve skocích na lyžích. Vzhled skokanského můstku se však mezitím zcela změnil a autorkou jeho dnešní podoby je slavná londýnská architektka Zaha Hadid. Můstek se může pochlubit originální rozjezdovou rampou bez postranních mantinelů a také moderní konstrukcí věže zakončené panoramatickou vyhlídkovou kavárnou s terasou. Kvalitu tohoto architektonického díla dokládá Rakouská státní cena za architekturu z roku 2002. Hluboko dole, v centru Innsbrucku, stojí ještě jedno dílo téže architektky. Je to stanice lanovky vedoucí do horské oblasti Seegrube.

Za návštěvu ovšem stojí i historické centrum Innsbrucku, zejména honosné barokní paláce, známý Zlatý arkýř, dvorní kostel s „černými panáčky“, chrám svatého Jakuba, zámek Ambras a pamětihodnosti spojené s císařem Maxmiliánem I. Během šampionátu vznikne v těchto historických kulisách další zóna pro fanoušky. Ve městě také můžete pořídit typické tyrolské produkty v čele se známým tyrolským špekem a rovněž výrobky z broušeného křišťálu značky Swarovski.
Při návštěvě Innsbrucku nelze však vynechat ani jeho okolí. Tyrolsko nabízí asi 15 000 kilometrů značených turistických cest. Nejznámější z nich je takzvaná Orlí stezka (Adlerweg). Na východě začíná v tyrolském St. Johannu a na západě končí v St. Antonu v Arlbergu. V číslech to znamená až 126 etap, 1480 kilometrů a 87 000 výškových metrů. Tyrolsko se může pochlubit také sítí tras pro horská kola v celkové délce 5000 kilometrů a poskytuje výborné podmínky i pro vyznavače adrenalinových sportů – zejména pro raftaře a horolezce. V Tyrolsku se nachází více než 3000 tras pro sportovní lezecké disciplíny a na 5000 horolezeckých túr nejrůznějších stupňů obtížnosti.

TIP
Hosté a fotbaloví fanoušci se mohou ubytovat v zařízeních všech kategorií přímo v Innsbrucku nebo v některé z 25 známých prázdninových vesniček v jeho okolí. Sedm dní v týdnu je k dispozici oficiální horká linka (tel.: +43-512-912008), jejímž prostřednictvím mohou zájemci získat informace o Innsbrucku, speciálních nabídkách a možnostech ubytování. Během mistrovství Evropy ve fotbale lze využít cenově výhodné ubytování v kempu Fan Camp Messeareal v centru Innsbrucku.
Kdo bude chtít spojit sportovní zážitky s kulturními, měl by si opatřit takzvanou Innsbruck Card otvírající brány ke všem významným historickým pamětihodnostem a atrakcím města i jeho okolí včetně zámku Ambras a expozice Křišťálové světy ve Wattensu. Karta zahrnuje také vyjížďku kabinkovou lanovkou a umožňuje vstup do Alpské zoologické zahrady.

Klagenfurt
Kopaná u jezera.
Hlavní město Korutan se na fotbalový šampionát vybavilo zbrusu novým stadionem Wörthersee o kapacitě 32 tisíc míst, uvedeným do provozu teprve loni v září. Fanoušci přitom zejména ocení blízkost k hrací ploše, která jim umožňuje mimořádně bezprostřední kontakt s aktéry utkání. Za zmínku stojí také poloha stadionu vzdáleného pouze 1,5 kilometru od jezera Wörthersee a obklopeného působivou kulisou okolních horských hřebenů.

Návštěvníci by nicméně neměli zůstat jen na stadionu, ale vypravit se i do samotného Klagenfurtu, kde na veletržním výstavišti a na náměstí Neuer Platz přímo v srdci Starého Města vzniknou dvě fanouškovské zóny. Dohromady pojmou na 28 tisíc příznivců fotbalu a po celou dobu trvání šampionátu tam budou probíhat přímé přenosy všech zápasů, koncerty hudebních skupin a další zábavné programy. Kromě těchto oficiálních zón se ve fanouškovskou míli změní i celé vnitřní město uvnitř okružní třídy Ring.

Klagenfurt má ale jistě má co nabídnout i mimo fotbalové zážitky. Město, ve kterém s oblibou trávil letní měsíce hudební skladatel Gustav Mahler, je známo svou středomořskou atmosférou. Jeho historické jádro tvoří propletenec uliček, pasáží a asi padesáti arkádových dvorů hostících malé obchůdky a kavárničky včetně známých podniků, jako jsou Café Domgassner či jazzový klub Jazzkeller Kamot. Z gastronomických lákadel lze doporučit restauraci Dolce Vita v centru města, která se může pochlubit zřejmě nejlepší italskou kuchyní v Rakousku. Nejkrásnější restauraci v Klagenfurtu s názvem Maria Loretto najdeme přímo u jezera Wörthersee, proslulá je především širokou nabídkou rybích pokrmů.

TIP
Jezero Wörthersee, ležící před branami města, je ideálním místem pro vodní sporty všeho druhu. Kromě toho patří k oblíbeným procházky kolem jezera - pěší turisté mají k dispozici 160 kilometrů turistických stezek a běžci mohou běhat na běžeckých trasách a jedné trati pro půlmaraton. Wörthersee je přitom jen jedním z celkového počtu 1200 jezer s pitnou vodou, kterými se Korutany mohou pochlubit. Navíc tam svítí slunce častěji a déle než v ostatních rakouských spolkových zemích, a proto tam najdete nejteplejší jezera z celého Rakouska.

Vídeň
Město, kde se rozhodne o vítězi
V červnu se Vídeň na pár týdnů promění ve hlavní fotbalové město Evropy. Žádné jiné hostitelské město evropského fotbalového šampionátu nebude pořadatelem tolika utkání a nebude mít větší stadion, delší zónu pro fanoušky a větší nabídku kulturních pořadů a akcí. Ve Vídni se odehraje celkem sedm z 31 zápasů, včetně závěrečného finále, které se bude konat 29. června 2008 na stadionu Ernsta Happela ve vídeňském Prátru. Ten je s kapacitou 51 tisíc míst největší ze všech stadionů turnaje. Sedm zápasů a sedmkrát vyprodaný stadion znamená, že fotbalisty bude povzbuzovat více než 350 tisíc diváků. Odhaduje se však, že do Vídně přijede v tomto období až trojnásobný počet příznivců kopané. Pro ty, kteří se na stadion nedostanou, bude zřízena zóna pro fanoušky vedoucí v délce 1,2 kilometru od Radničního náměstí (Rathausplatz), přes Ringstrasse až k Náměstí hrdinů (Heldenplatz). Na devíti velkoplošných projekčních obrazovkách bude moci zhruba sto tisíc fanoušků živě sledovat všechna utkání šampionátu. Pro fotbalové návštěvníky Vídně je připraven i zvláštní tematicky zaměřený plánek města obsahující informace o stadionu, zóně pro fanoušky a nejdůležitějších nabídkách rakouské metropole.

Kromě fotbalu však Vídeň samozřejmě nabídne i kulturní zážitky. V Domě umělců bude například uspořádána interaktivní výstava pod názvem „herz:rasen“ (volně přeloženo jako „bušící srdce na zeleném trávníku“). Na ploše dvou tisíc metrů čtverečních budou moci návštěvníci netradičním způsobem nahlédnout do fotbalového světa. V oblasti klasické hudby se lze těšit na hvězdy operního nebe, jako jsou Plácido Domingo, Anna Netrebková a Rolando Villazón, kteří vystoupí 27. června na koncertním pódiu na nádvoří před Schönbrunnským zámkem. O den později v Schönbrunnu vystoupí čínský pianista Lang Lang společně s Vídeňskými filharmoniky, které bude řídit známý dirigent Zubin Mehta.

A kromě toho bude na zrekonstruovaném stadionu Hohe Warte uspořádána pestrá směs koncertů – od klasické hudby až po rock a pop. Například 28. června bude po celý večer bavit publikum britský zpěvák Elton John, 23. června je na programu koncert, na němž vystoupí mezzosopranistka Elina Garanča, sopranistka Edita Gruberová, mladý baryton Carlos Álvarez a chlapecký pěvecký sbor Wiener Sängerknaben. Dnes 24. června vystoupí dvě hvězdy rakouské populární hudby Reinhard Fendrich a Wolfgang Ambros a 27. června zazní známé melodie z operety Veselá vdova.

Kromě toho se mohou fanoušci bavit v Prátru, největším zábavním parku v Rakousku. Kromě tradičních atrakcí, jako je historické obří kolo s výhledem na Vídeň, mohou fotbaloví fanoušci navštívit Letní scénu u Dunajského kanálu, plážový bar Herrmann a koupaliště na parníku. Za kulturou a odpočinkem je možné se vydat do Muzejní čtvrti (Museumsquartier) nebo na Dunajský ostrov. O dobré jídlo a pití se postará 6,5 tisíce vídeňských gastronomických podniků, 2700 kaváren a 111 vinných šenků. Mezi nimi nesmíme vynechat známou literární kavárnu Café Hawelka a elegantní Café Landtmann, které hostilo například Marlene Dietrichovou, Romy Schneiderovou, Hillary Clintonovou a Paula McCartneyho. Z nejznámějších restaurací jmenujme Steirereck a hostinec Silberwirt, kam pravidelně míří vídeňský starosta.

TIP
Možnost sledovat fotbalové přenosy nebude omezena jen na fanouškovské zóny v jednotlivých městech. Zajímavou alternativu nabízí projekt společnosti Coca-Cola a rakouského deníku Kronen Zeitung Coca Cola Fan Tour. V jeho rámci budou Rakouskem putovat speciální kamiony vybavené mobilním projekčním plátnem a pódiem, které se v době konání šampionátu zastaví ve více než stu rakouských městech a obcích. Každý kamion s sebou veze otočnou obrazovku o ploše 30 čtverečních metrů, reproduktorovou soustavu a rozkládací jeviště o ploše 40 čtverečních metrů, kde bude probíhat zábavný program. Podrobnosti o místech přenosů lze nalézt na internetové adrese (http://www.fantour2008.at).

BOX
V českém hlavní stanu
V rakouském Seefeldu už jsou ubytováni i čeští reprezentanti, přestože kvalifikační zápasy odehrají v Basileji a Ženevě. Seefeld bude kromě českého reprezentačního týmu hostit také atrakci s názvem World Soccer Fanclub Trophy, a to od 13. do 15. července. Účastnit se mohou registrované fankluby různých mužstev – členů národních fotbalových svazů. Jednotlivé fankluby nastoupí při tomto fotbalovém turnaji proti sobě a budou soupeřit o peněžní výhru 3000 eur. Na programu jsou návštěvy veřejných projekcí v Innsbrucku a Seefeldu, a také party hráčů.

ROZHODNUTÍ PADNE na stadionu Ernsta Happela ve Vídni o kapacitě 51 tisíc míst

ZBRUSU NOVÝ Wörthersee Stadion v Klagenfurtu stojí na břehu jezera

FANDĚNÍ Z PTAČÍ PERSPEKTIVY nabízí fanouškovská zóna Bergisel se skokanským můstkem londýnské architektky Zahy Hadid

FOTBAL & UNESCO – Salcburku láká na fandění v historických částech města zapsaných na seznam světového kulturního dědictví (obrázky Residenzplatz, Mozartplatz, Kapitelplatz nebo Hohensalzburg)

+ možná obrázek z Fan Tour – na stránkách projektu jsou k dispozici obrázky z FAN TOUR Vienna City Marathon

http://www.fantour2008.at/content/news/index.aspx?id=33

část stadionů lze dohledat na

http://www.austriatourism.com/xxl/_site/int-de/_area/465200/_subArea/945977/_subArea2/946971/_id/946974/index.html

CIF24

a na

http://www.austriatourism.com/xxl/_site/int-de/_area/465200/_subArea/945977/_subArea2/946971/_id/879994/index.html

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).