Menu Zavřít

Strany koalice jednají o vládě bez Babiše

10. 5. 2017
Autor: čtk

Ve Strakově akademii začalo jednání lídrů koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL o uspořádání vlády po odchodu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše z postu ministra financí. Strany se shodují na tom, že předčasné volby nechtějí. Za východisko z vládní krize považují pokračování vlády na současném koaličním půdorysu.

Lidovci očekávají, že ANO dnes přinese jméno Babišova nástupce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dal najevo, že by neměl být spjat s Babišovým někdejším holdingem Agrofert. Spekuluje se o dosavadní náměstkyni Aleně Schillerové.

Sociální demokraté zatím podle šéfa sněmovního klubu Romana Sklenáka nemají náhradu za ministryni školství Kateřinu Valachovou, která v úterý oznámila rezignaci kvůli případu sportovních dotací na ministerstvu. Otázka se podle něj dnes na zasedání grémia ČSSD před koaličním jednáním neřešila.


Čtěte komentář: Kariéra prkenného rytíře

 Weikert


Podle lidovců by nová sestava vlády měla kopírovat současné rozdělení ministerstev. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka vyloučil, že by si ČSSD a ANO prohodily resorty financí a školství. Jedním z východisek z krize je podle něj shoda na dodatku k současné koaliční smlouvě. Zachován by měl být také poměr ministrů.

Místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec před koaličním jednání řekl, že vláda by měla pokračovat na současné bázi. „Nicméně bychom si měli říct, co teď,“ uvedl. Je přesvědčen, že premiér porušil koaliční smlouvu, když nezískal pro odvolání Babiše podporu jeho hnutí. Podle ANO by tak měl Sobotka koaliční smlouvu vypovědět a jednat o nové.

EBF24

Dále čtěte:

Zeman má týden, pak na něj v Senátu navrhnou ústavní žalobu

Zemanovu cestu do Číny nepodpoří na vládě Jurečka ani Herman

 Miloš Zeman v Liberci


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).