Menu Zavřít

Strategie a etika

2. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Reakce na strategii českých bank

České banky si ve své obchodní politice stanovily strategii, co nejvíce vydělat na klientech tím, že vedle poměrně vysokých poplatků za spravovaní účtů, zejména pak poplatků za jednotlivé operace, jim poskytují neobvykle nízký úrok. Také u úroků z vkladu a úroku z úvěru se výše vymyká nejen zvyklostem ve státech Evropské unie, ale i mimo ně.
Zvlášť drobný vkladatel, který svěřuje bance své úspory za účelem jejich zhodnocení, zaplatí často bance za spravování svého účtu a za vyžádané operace více, než činí úrok. Svěří- li drobný vkladatel bance k obhospodaření 50 000 korun, které banka propůjčí, vydělá banka na úrocích cca 3450 korun, zatímco vkladateli z uložené částky poskytne maximálně úrok ve výši 1,3 procenta, co představuje pouhých 650 korun. Banka si ponechá rozdíl ve výši 6,9 procenta, tedy 2800 korun.
České banky si zvolily tu nejsnazší, avšak nedobrou cestu, vydělávat peníze na drobné, spořivé klientele. To se týká převážně občanské klientely a zejména starobních důchodců. Chování bank je totožné s chováním dosavadních českých vlád, které sankce ze svých chyb přenesly na bedra daňových poplatníků, aniž by konkrétní viníky potrestaly osobními, hmotnými postihy.
V blízké době lze očekávat příchod zahraničních bank do našeho státu. S nimi k nám přejdou i běžně u nich zavedená morální bankovní pravidla, oproštěná o takzvané balíčky a neetické podmínky zavedené a zaváděné u našich bank. Nedojde-li včas i u zdejších bank k ozdravění podmínek, lze předpokládat úbytek jejich klientů. Ti zcela logicky budou přecházet k bankám zahraničním.

CIF24

Pavel Franc
Pafran@seznam.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).