ZAMĚSTNANECKÉ VÝHODY Zásadní změnu přispívání na stravování měla přinést novela zákona o daních z příjmu, kterou připravuje ministerstvo financí. Na současném systému se však nakonec nic nezmění. Místo stravenek by měli zaměstnanci dostávat přímo peníze.
ZAMĚSTNANECKÉ VÝHODY Zásadní změnu přispívání na stravování měla přinést novela zákona o daních z příjmu, kterou připravuje ministerstvo financí. Na současném systému se však nakonec nic nezmění.
Místo stravenek by měli zaměstnanci dostávat přímo peníze. Takovou změnu obsahoval návrh další novely zákona o daních z příjmů, který připravuje ministerstvo financí. Ve svém důsledku by novinka přinesla zrušení stravenek a pravděpodobně i zánik mnoha pracovních míst v restauracích a jídelnách.
„Na základě pozměňovacích návrhů se ale ministr financí nakonec rozhodl stávající systém neměnit,“ řekl minulý týden Profitu tiskový mluvčí ministerstva Marek Zeman.
Připravovaná novela měla firmám umožnit přispívat na stravování zaměstnanců nezdaněnou částkou ve výši až 50 korun denně.
DVAKRÁT VÍCE PENĚZ? Podle současné právní úpravy může zaměstnavatel přispívat na stravování do výše 55 procent z ceny stravenky, nebo může dotovat provoz vlastního stravovacího zařízení (byť třeba provozovaného jiným subjektem). „Průměrná cena stravenky je kolem 50 korun, takže nezdaněný příspěvek zaměstnavatele činí asi 27,50 koruny,“ upřesňuje Jan Skalický, finanční ředitel firmy Le Chéque Déjeuner, která provozuje jeden ze stravenkových systémů. Jestliže by návrh na změnu prošel, příspěvek by se prakticky zdvojnásobil. Podle neoficiálních informací bylo cílem novely zjednodušení administrace spojené s výdejem stravenek ve firmách. Kritici návrhu vyčítají, že by se z cíleného příspěvku stal „pouze“ nezdaněný příplatek k měsíčnímu platu, který by zaměstnanec prakticky nerozlišoval. „Nemluvme o stravování, ale o oblasti daní. Stravování by v tomto případě šlo stranou,“ domnívá se Skalický. Lidé by podle něj nebyli motivováni k uplatnění příspěvku v jídelně či restauračním zařízení jako dosud, ale mohli by jej utratit jakkoliv. „Změna by přinesla kompletní likvidaci závodního stravování v České republice. Dlouhodobě by se pravděpodobně projevila na zdravotním stavu populace,“ dodává. VÝHODY PRO VŠECHNY**
Poskytování příspěvku na stravování je nejrozšířenější formou nepeněžních zaměstnaneckých výhod. Stravenky jsou rozšířeny hlavně ve firmách, které nemají vlastní závodní jídelnu. Zaměstnavatel nakupuje určité množství poukázek od některé z firem, které je v Česku nabízejí. Rozhodující při výběru konkrétní firmy by vedle ekonomické výhodnosti měla být zejména možnost platit právě tímto druhem stravenek v nejbližším okolí firmy.
Výhody ze systému stravenek mají jak firma vydávající stravenky (díky provizím), tak zaměstnavatel (zmíněných až 55 procent hodnoty stravenky lze zahrnout do daňově uznatelných nákladů, maximálně však 49 korun za jeden den na osobu), zaměstnanec (tento příjem nepodléhá dani ani odvodům) i restaurace a další prodejny v okolí (získávají klienty).