Menu Zavřít

Střecha nad hlavou: pražské bistro zaměstnává lidi bez domova i bývalé vězně

11. 6. 2018
Autor: facebooková stránka bistra Střecha

Začátkem letošního roku se v žižkovské Milíčově ulici otevřelo nové sociální bistro Střecha, které nabízí důstojnou a smysluplnou práci lidem bez domova či po výkonu trestu, kteří jsou jinak na pracovním trhu znevýhodněni.

Ema vyrostla v dětském domově. Od narození musí navíc bojovat se zrakovou vadou. Ještě nedávno pracovala v chráněné dílně vyrábějící sešity pro waldorfské školy.

„Celý život pracuju, ale jako Romka se zrakovou vadou jsem měla s hledáním práce problémy,“ vypráví svůj příběh. Několik let bydlela v azylovém domě v Praze 14. „Ale necítila jsem se svobodně. Hrozně jsem chtěla mít to svoje doma. Vracet se do vlastního,“ říká. A to se jí teď vyplnilo.

Ema žila dlouho v azylovém domě. Práce v bistru Střecha jí z těžké situace pomohla.

Díky práci v novém sociálním bistru Střecha na Žižkově a stálému příjmu si mohla dovolit byt v panelovém domě na Pankráci. „Díky tomu jsem se konečně postavila na vlastní nohy. A to je tak krásný, nebýt na nikom závislá,“ říká rozzářeně. „Teď hodně šetřím. Jsem hrozně šťastná, že mám něco vlastního, ale chtěla bych se jednou přestěhovat do nějakého hezkého činžáku,“ mluví o svých plánech do budoucna.

Sednout si doma

Letos na jaře slavila nově založená Střecha ještě další úspěch. Kuchař a číšník Milan, který se do bistra dostal díky neziskové organizaci Rubikon Centrum, měl hledání práce kvůli záznamu v trestním rejstříku a zdravotnímu stavu složité. Sociální bistro mu nabídlo nejen důstojnou práci, ale díky snaze členů bistra má od dubna i vlastní bydlení. „Díky Střeše mám střechu nad hlavou. Po tolika letech si večer konečně můžu doma sednout, zapnout rádio a třeba si číst nebo psát,“ říká.

Donedávna bezdomovec Milan, díky bistru Střecha nyní konečně s důstojným bydlením

Bistro funguje jako družstvo, kam mohou zaměstnanci po čase vstoupit. Zatím ho tvoří pětice kamarádů, které spojují společné ideály a vize. Jedním z nich je i dvacetiletý student Filip Hausknecht. Již dříve se angažoval v mnoha oblastech sociální pomoci – například v rámci Studentského hnutí za solidaritu, které vzniklo v reakci na proud nenávisti provázející témata migrace.

„Nápad vznikal samostatně v hlavách všech zakládajících členů a členek. Postupně nás propojil aktivismus a různé dobrovolnické aktivity, během kterých jsme se shodli, že bychom se chtěli naplno věnovat práci s lidmi, které společnost drží na okraji,“ říká Hausknecht.

„Vytipovali jsme si několik lokalit v Praze, které by podle nás byly pro bistro ideální. Mimo Žižkova to byly také Vršovice, Nusle nebo Holešovice. Nakonec jsme ale našli prostor s rozumnými podmínkami na Žižkově, kde většina z nás i bydlí. Zároveň je tu pro Prahu unikátní atmosféra, a tak jsme rádi, že jsme se do ní mohli zapojit.“

Do začátků družstvu částečně pomohla i crowdfundingová kampaň na HitHitu, díky které na svůj nápad vybrali necelých 300 tisíc korun.

Zavěšený oběd

Nabídka bistra se skládá z ryze veganských pokrmů. Střecha se snaží ukázat, že být veganem nemusí být jen hladová nuda – proto si můžete ze stálé nabídky objednat mimo jiné i české klasiky; třeba vánoční kombinaci bramborového salátu s řízečky v sójové podobě nebo robi svíčkovou se šesti.

Každou sobotu pořádá Střecha i „sníďobědy” – tematické brunche inspirované světovými kuchyněmi, seriály nebo filmem. Bistro si zakládá na lokálnosti a šetrnosti k životnímu prostředí. Kávu odebírají od chráněné pražírny Fair & Bio, točené pivo mají od pivovaru Chříč. Oba podniky spojuje to, že se snaží odstranit společenská stigmata skrze nabízené zaměstnání pro lidi se zdravotním handicapem.

Pokud chcete odcházet ještě s lepším pocitem v duši, řekněte si při placení i o jeden Zavěšený oběd. Za 90 korun tak předplatíte teplé jídlo lidem bez domova.

Catering i stánky

Střecha aktuálně zaměstnává šest lidí ve složité životní situaci – různě staré a s odlišnými životními zkušenostmi. „Spolupracujeme s několika organizacemi, především pak s Centrem Rubikon a občanským sdružením Buči. Přijímáme ale i lidi, kteří s žádnou organizací nespolupracují a ozvou se nám buď přímo, nebo přes známé. Nemáme nijak vysoké nároky a bereme i lidi bez zkušenosti v gastru,“ říká Hausknecht.

MM25_AI

Družstvo do budoucna nehodlá zůstat jen u provozu žižkovského bistra. „Chceme vytvářet čím dál tím více pracovních míst pro lidi znevýhodněné na pracovním trhu a stejně tak zajistit co nejvyšší možnou kvalitu těchto míst. Již nyní rozjíždíme cateringové služby a do příštího roku chceme mít připravený také stánkový prodej. Přemýšlíme také o otevření nového prostoru a dalším rozšiřování služeb,“ mluví o plánech Hausknecht.

Autorka je spolupracovnicí redakce

  • Našli jste v článku chybu?