Menu Zavřít

Středeční rošády

1. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Česká rafinérská

KRALUPY NAD VLTAVOU (rů, il) - Valná hromada České rafinérské (ČeR) odvolala ve středu 30. července dlouholetého ředitele firmy Ivana Ottise. Na místě generálního ředitele rafinerií skončil po sedmi letech, odvolán byl k 1. srpnu. Pokusům o výměnu čelil poslední dva roky a jeho odchod prosazoval šéf Unipetrolu Pavel Švarc. Ostatní akcionáři ČeR z firem Agip, ConocoPhilips a Shell však dosud byli proti.
Týdeník EURO má informace, že se Ottise nedávno zastal na pravidelné schůzce koaličních politiků, takzvané G8, i premiér Vladimír Špidla. Důvěryhodné zdroje rovněž potvrdily, že definitivní odvolání Ottise málem otřáslo Švarcovou pozicí šéfa polostátního Unipetrolu. Jeho setrvání ve funkci se minulou středu probíralo také, a to na zasedání vlády. Švarcovu hlavu žádal odcházející místopředseda Pavel Rychetský, ale nakonec se k němu připojili jen tři členové kabinetu: místopředseda Petr Mareš, ministr informatiky Vladimír Mlynář a další ministr, jehož jméno zdroj týdeníku EURO nesdělil. Vláda si nicméně vyžádala ještě dodatečné zdůvodnění Ottisovy výměny. Unipetrol je zaslal ministrovi průmyslu Milanu Urbanovi a šéfce Špidlových poradců Jarmile Škvrňové hned ve čtvrtek. V materiálu, který má týdeník EURO k dispozici, se uvádí, že Ottis, ač byl reprezentantem Unipetrolu, vždy stranil zahraničním akcionářům. „Zásadním důvodem pro jeho odvolání však bylo jeho loňské zastavení dodávek do Chemopetrolu. Zastavil je svévolně bez rozhodnutí představenstva,“ píše se ve zdůvodnění s dodatkem, že antimonopolní úřad tento krok klasifikoval jako zneužití monopolního postavení a České rafinérské udělil šestimilionovou pokutu. Unipetrol rovněž píše, že ještě zvažuje trestní oznámení, škodu vyčíslil na 50 milionů korun. „Jiným řešením je vyrovnání Chemopetrolu s Českou rafinérskou bez trestních následků, což Ottis striktně odmítal.“ Spory mezi Ottisem a Švarcem vyústily loni v dohodu o přeměně společnosti na přepracovací rafinerii. Na režim, v němž si budou jednotliví akcionáři nakupovat ropu a odebírat produkty ve vlastní režii, přešla Česká rafinérská od 1. srpna. Ottise má vystřídat v čele dosavadní investiční ředitel ČeR Ivan Souček. Další ohlášené změny - snížení počtu výkonných ředitelů ze sedmi na tři (EURO 28/2003) - se zatím odkládají.
Švarc pro týdeník EURO uvedl, že Ottis může zůstat v petrochemickém holdingu. “Dostal nabídku na post ředitele pro strategické projekty v dceřiné společnosti Unipetrol Rafinérie, a to za stejných materiálních podmínek jako dosud,” prohlásil. Unipetrol Rafinérie byla založena letos v červnu a jejím generálním ředitelem je Stanislav Bruna (EURO 27/2003). Unipetrol v materiálu pro vládu píše, že Ottis nabídku přijal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).