Menu Zavřít

Střední Evropě se bude dařit

27. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Banky

PRAHA (tos) - Česko společně s Estonskem a Slovenskem patří mezi země střední a východní Evropy, ve kterých mezinárodní bankovní skupiny ovládají celý bankovní trh. V celém regionu kromě Ruska, Ukrajiny a Turecka dosahoval podíl mezinárodních bank 78 procent. Mezinárodní investoři proto čím dál tím více obracejí svou pozornost k trhu Ruska, Turecka a ve střednědobé perspektivě také Ukrajiny. V těchto zemích nedosáhl proces internacionalizace a konsolidace bankovního sektoru ještě pokročilé fáze. Takové jsou výsledky nedávné studie provedené výzkumnou sítí UniCredit New Europe.
V Turecku mají mezinárodní banky v současnosti devatenáctiprocentní podíl na trhu. Privatizační proces tam postupuje a dá se zároveň očekávat další konsolidace trhu. V Rusku je podíl zahraničních bank ještě nižší, dosahuje tam v současné době pouze devíti procent. Vzhledem k tomu, že je v zemi celkem 1200 bankovních institucí, dá se jasně očekávat, že brzy nastoupí strukturální transformace.
Několik mezinárodních hráčů ale považuje za svůj druhý domácí trh střední a východní Evropu. Tyto banky mají v několika zemích regionu vedoucí postavení a těží ze široké nadregionální sítě. Nejdůležitějších sedm hráčů kontroluje zhruba čtvrtinu celého bankovního trhu ve střední a východní Evropě. „Za povšimnutí stojí, že mezi sedmi největšími regionálními hráči jsou pouze tři, kteří patří mezi 20 největších evropských bank podle tržní kapitalizace. To potvrzuje naši domněnku, že mezinárodní proces konsolidace může na regionální úrovni vést k pokračování strukturální transformace,” uvedla Debora Revoltellová, hlavní ekonomka UniCredit pro střední a východní Evropu.
Střední a východní Evropa bude i nadále pro mezinárodní banky aktivní v tomto regionu klíčovým růstovým trhem. Jen v roce 2005 celkové čisté výnosy před zdaněním u bank devíti zemí regionu vzrostly o 4,5 miliardy eur, z 16,5 na 21 miliard eur. Odborníci ve skupině UniCredit zastávají názor, že se výnosy v tomto regionu v období 2004 až 2008 celkově zdvojnásobí, a to na 32 miliard eur.

MMF24

tabulka
Největší hráči v regionu
Skupina Aktiva (mld. eur) Čistý zisk (mil. eur)
UniCredit 86,2 1300
Erste 48,7 711
KBC 42,7 556
Raiffeisen 42,3 481
Société Générale 30,1 531
Banca Intesa 22,1 326
OTP 19,1 609
Pramen: UniCredit

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).