Menu Zavřít

Středočeši si u lékaře moc připlácet nechtějí

13. 5. 2010
Autor: profit

Většina obyvatel Středočeského kraje, přesně šedesát procent, je přesvědčena o tom, že vyšší finanční spoluúčast pacientů by situaci v našem zdravotnictví nezlepšila. To je výsledek bleskového průzkumu SC&C pro Český rozhlas.

Autor: Martin Siebert

Souhlas s připlacením si u lékaře je přitom ve středních Čechách nejvyšší oproti ostatním regionům Česka. To, že vyšší finanční spoluúčast pacientů rozhodně zlepší situaci v našem zdravotnictví si myslí osmnáct procent oslovených Středočechů, spíše ano pak odpovědělo dvaadvacet procent. Celkem je tak pro vyšší finanční spoluúčast čtyřicet procent obyvatel.

„Oproti tomu jsme třeba ve Zlínském kraji měli nějakých 29 procent pro spoluúčast, v Ústeckém dokonce jen 28 procent, takže Středočeský kraj je opravdu oproti některým levicovým regionům výrazně odlišný,“ upozornila vedoucí výzkumu SC&C Jana Hamanová.

EBF24

Agentura SC&C také upozorňuje na to, že jestli jsou lidé ochotni u lékaře platit, záleží také na tom, jak jsou politicky orientovaní. S hrazením poplatků u lékaře souhlasí především voliči pravicových stran a nejsilněji je odmítají stoupenci sociálních demokratů a komunistů.

Více na ParlamentníListy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).