Menu Zavřít

Středočeská řež o hejtmana

15. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Opozice kritizuje průběh privatizace nemocnic ve středních Čechách

Ve středních Čechách bude před podzimními krajskými volbami rušno a vše se zřejmě bude točit kolem privatizace nemocnic a zdravotnictví vůbec. Důvod? Do boje se nynějšímu hejtmanovi Petru Bendlovi (ODS), který bude křeslo obhajovat, postavil bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. A tomu leží v žaludku současná podoba středočeského zdravotnictví. Kritizuje především průběh výběrových řízení na nové majitele tamních menších nemocnic, a dokonce obviňuje kraj z korupce. Bendlova koncepce převedení malých zdravotnických zařízení do soukromých rukou je součástí plánu na vytvoření sítě nemocnic, kde si kraj zachová pět klíčových ústavů a privátní špitály se zaměří na určité typy péče. „Podoba spolupráce s jednotlivými oblastními nemocnicemi byla jedním z kritérií při výběrových řízeních. Nejvíc jsme investovali do středočeské záchranné služby, malé nemocnice jsme prodali a velké modernizujeme,“ řekl týdeníku EURO Bendl.

Hodně nebo málo? Nejdiskutovanějším problémem celé privatizace se stala pochopitelně prodejní cena. Příkladem je nemocnice v Brandýse nad Labem. Na základě výběrového řízení ji koupila společnost PP Hospitals za 7,8 milionu korun. K nemocnici získala ještě vilu v těsné blízkosti, rozsáhlé pozemky na okraji města a budovu polikliniky v Čelákovicích. Tu obratem prodala za tři miliony. Cena nemocnice i s přidruženými nemovitostmi tak vychází na necelých pět milionů korun. „Celé to působí velmi podezřelým dojmem. Cena pozemků v Brandýse se bude šplhat do několika milionů a odhaduji, že jen ta prvorepubliková vila by se prodávala minimálně za pět až sedm milionů,“ tvrdí Rath, který by měl mít o stavu středočeských nemocnic dobrý přehled. Do svého poradního týmu totiž nedávno přibral bývalého poslance za ODS a někdejšího šéfa středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petra Kotta. Kraj ale Rathovy úvahy odmítá. Tvrdí, že cena odpovídá realitě zadlužených nemocnic, a navíc existovala další kritéria, na jejichž základě se nový vlastník vybíral. Šlo například o garanci pracovních míst, zachování rozsahu a kvality péče, dodržení koncepce zdravotnictví Středočeského kraje a to, kolik je budoucí majitel připraven do zařízení během dvou let investovat. „Dříve nás opozice kritizovala za to, že nemocnice chceme prodat někomu, kdo z nich udělá nevěstince. Dnes můžeme vidět, že žádné zprivatizované zařízení nepřestalo fungovat. Naopak, investovalo se do nich více než sto milionů korun,“ argumentuje Bendl. Podle Tomáše Tvarůžka, ředitele PP Hospitals, si Rath plete nákup nemovitosti a ztrátového podniku. „Převzali jsme dva tři roky staré závazky ve výši kolem 35 milionů korun a v prvních dvou letech budeme investovat 13,5 milionu. Z toho plyne, že reálná cena nemocnice je někde mezi 60 a 70 miliony korun. Návratnost investice očekáváme tak za pět až sedm let,“ vypočítává.

Nejsou lidi Soukromí investoři se ve zdravotnictví potýkají i s dalšími problémy. Chybějí pracovníci a malé nemocnice tento problém pociťují nejnaléhavěji. V Českém Brodě, kde má PP Hospitals nemocnici pronajatou od města, odešlo asi sedmnáct sester a pojišťovny byly nuceny uzavřít část lůžek. Ředitel firmy popírá, že by odchod sester souvisel s nízkými platy u soukromých provozovatelů. „Zaměstnanci musejí vědět, že peníze jsou za nějaký výsledek. To nikdy ve zdravotnictví nebylo, jelo se podle tabulek. My jsme řekli, že zachováme stejný objem mezd, ale budeme motivovat. Podle výkonnosti, hospodaření, obsazení lůžek. Na to nikdo nebyl zvyklý a způsobilo to poprask,“ vysvětluje Tvarůžek. V současné době se podle něj opět daří zdravotnický personál přijímat a v Českém Brodě bude otevřeno znovu 30 lůžek následné péče.
V devítičlenné komisi, jež posuzovala jednotlivé privatizační nabídky, zasedli také zástupci odborů, kteří vůči soukromým společnostem ve zdravotnictví vystupují velmi kriticky. „Na objektivní hodnocení je ještě brzy, ale některými skutečnostmi se kraj zřejmě bude muset zabývat,“ říká Jiří Schlanger, předseda Odborového svazu ve zdravotnictví a sociální péči. Hlavním tématem je nyní nedostatek zdravotních sester a jeho dopady na kvalitu péče. S tím souhlasí i Rath, který tvrdí, že právě soukromé firmy se snaží co nejvíce ušetřit na ošetřovatelském personálu. „V léčebnách pro dlouhodobě nemocné se může stát, že na třicet pacientů bude jediná sestra,“ prohlašuje. Bendl však považuje podobné výroky za politický boj. „Dnes působí ve zdravotnictví možná o něco více než 24 tisíc soukromých subjektů a ve Středočeském kraji existuje několik privátních nemocnic i léčeben pro dlouhodobě nemocné už více než deset let (Sedlčany, Kralupy nad Vltavou). Ale protože to nikdy nebylo politické téma, tak se o to nikdo nezajímal,“ podotýká hejtman.
Přestože do podzimních krajských voleb ještě několik měsíců zbývá, začíná se situace vyhrocovat. Stoupá počet podaných trestních oznámení i negativních kampaní, ke kterým se nikdo nehlásí. Když se dva perou, třetí by se měl smát. Jenže pokud jsou tím třetím voliči a pacienti, je otázka, zda jim do smíchu vůbec bude.

BOX: Chceme nemocnice rodinného typu, říká ředitel PP Hospitals Tomáš Tvarůžek
EURO: Tvrdíte, že návratnost investice do nemocnic, které jste koupili, je kolem sedmi let. Proč jste šli do takového obchodu? TVARŮŽEK: Zdravotnictví začíná být konečně byznys jako každý jiný. Doufáme, že budou zrealizovány i další kroky zdravotnické reformy a zdravotnictví se stane normálním podnikáním v normálním prostředí.

EURO: Nemocnice v Dačicích, kterou jste měli v podnájmu, postupně uzavřela většinu oddělení a dnes funguje de facto jen jako léčebna dlouhodobě nemocných. Nyní jste nuceni nemocnici opustit a provozovat ji bude Jihočeský kraj, to není zrovna dobrá vizitka. TVARŮŽEK: Město do roku 2005 dotovalo nemocnici minimálně deseti miliony ročně. Za jeho působení bylo uzavřeno oddělení dětské a gynekologie a porodnictví. My jsme sem investovali sedmnáct milionů korun a v roce 2006 jsme hospodařili s nepatrným ziskem. Jenže lidé dnes volí pro léčbu raději vyšší centra. Trh se takto vyvinul a my jsme se snažili vysvětlit městu, že zachovat zde akutní péči už není možné. A bez dotací ji zde neudrží ani město, ani kraj. A když, tak jen dočasně.

EURO: Proč jste se nesnažili původní oddělení zachovat, když jste věděli, že se jejich rušení městu nelíbí? TVARŮŽEK: Chyběli nám lékaři. Bylo jim jasné, že v takovéto nemocnici se nedostanou ke složitějším operacím.

EURO: Nezrušili jste ostatní oddělení proto, že jsou léčebny pro dlouhodobě nemocné (LDN) výhodnější byznys než akutní péče? TVARŮŽEK: Do budoucna mohou být LDN zajímavý byznys. Momentálně ale provozujeme tuto péči v nemocnici v Českém Brodě a je zde když ne ztrátová, tak maximálně hospodaříme vyrovnaně. Je to sázka na budoucnost.

MMF24

EURO: Mohou vůbec přežít malé nemocnice v soukromých rukou, které logicky potřebují vydělávat? TVARŮŽEK: Ano, pokud se zaměří na nějaký konkrétní typ péče. Naší strategií je být nemocnicemi rodinného typu. Konkrétně nemocnici v Českém Brodě měníme na nemocnici následné péče a zachovat chceme jen základní internu pro akutní případy. V Brandýse se chceme profilovat v oborech, které zde už jsou. Ale naší vlajkovou lodí bude gynekologie a porodnictví. Chceme být dobrou alternativou pro větší porodnice v Praze. V Nymburce chceme zachovat současná oddělení, ale hlavní zaměření bude na jednodenní chirurgii, miniinvazivní zákroky a podobně. Rádi bychom sem také vrátili v nějaké formě dětskou medicínu.

Tabulka:
Do soukroma!
Zprivatizovaná zdravotnická zařízení ve středních Čechách
Název zařízení*nabyvatel*kupní cena (v milionech korun)*garantovaná investice během dvou let (v milionech korun)
Nemocnice Beroun*Jessenia s.r.o.* 20*30
Geriatrické a rehabilitační centrum Kladno*GARC Kladno, s.r.o.*28*6
Nemocnice s poliklinikou Mělník*MEDA spol. s r.o. 103,357 *20
Nemocnice s poliklinikou Brandýs nad Labem*PP Hospitals, s.r.o.*7,8*13
Nemocnice a SZZ Nymburk*Město Nymburk*87*20
Nemocnice Hořovice*NH Hospital s.r.o.*50*40 Nemocnice s poliklinikou Rakovník*Privamed Healthia s.r.o.*61,1*30,3
Léčebna dlouhodobě nemocných Prčice*Effective Finance Corporation a.s*28*2
Ústav onkologie a pneumologie Na Pleši*Health Plus, s.r.o.*45*42 Nemocnice Třebotov*LDN Třebotov, a.s.*36,36*45

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).