Menu Zavřít

Střídám vozy po půl roce

27. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Jak jezdí... Michel Schotman

Jak jezdí Michel Schotman, generální ředitel společnosti Peugeot ČR.

O významu

Jakmile se uspokojí potřeba po mobilitě, následují emocionální aspekty. U většiny lidí se žebříček priorit podobá. Na prvním místě je manželka nebo přítelkyně, na druhém místě dům či byt a třetí je automobil. Stejně jako si člověk nekoupí jen tak dům a pečlivě vybírá takový, který se mu líbí všemi svými vlastnostmi nejvíce, volí i značku automobilu. Přece jen je to společník na tři, čtyři roky nebo více let.

O designu

I když spousta lidí prohlašuje, že všechny automobily vypadají stále stejně, není tomu tak. Jistě, mají čtvery dveře či čtyři kola a volant, ale rozdíly mezi nimi jsou stejně propastné jako mezi jednotlivými lidmi. Styling automobilů ovlivňuje jednak móda a jednak moderní technologie. Například velká přední skla, která dávají cestujícím ve voze pocit prostornosti a vnitřek prosvětlují, vznikla až poté, co byl objeven způsob, jak docílit jejich požadované odolnosti a zároveň je do karoserie upevnit.

O dokonalosti

Automobil vždy hodnotím jako celek. Všechny jeho vlastnosti by měly být ve vzájemném souladu a žádná by neměla vyčnívat na úkor jiné. Výborné ovládání na silnici by nemělo zastiňovat menší komfort při jízdě. Mám rád auta, která mají něco v sobě. Za takové považuji třeba BMW X5, které mě stále přitahuje, zatímco třeba Porsche Cayenne ani náhodou. Nejzajímavější na tom je, že žádný výrobce neví, jak nový model na zákazníky zapůsobí. A to přesto, že se na prvních prototypech testuje přijetí na hlavních evropských trzích, jako je Německo, Velká Británie, Francie či Nizozemsko. To, jestli bude automobil oblíbený, se vždy projeví teprve po uvedení na trh.

O vlastnictví

Mým prvním automobilem byla Simca 1100. Koupili jsme ji v roce 1972, byla modrá a měla obrovskou, snad dvoumetrovou anténu, jak bylo tehdy v módě. Od té doby střídám automobily po půl roce, někdy i častěji, a měl jsem jich něco kolem osmdesáti. Nyní jezdím pochopitelně ve služebním Peugeotu 607.

KL24

O snech

Nikdy jsem neřídil Aston Martin, což bych skutečně chtěl, protože tento vůz má pro mě speciální kouzlo. Ferrari jsem sice také nikdy neřídil, ale ani o to nestojím. To mě spíš potěší černý pětidveřový hatchback Peugeot 307 se širokými hliníkovými koly. Ale ten Aston Martin…

  • Našli jste v článku chybu?