Menu Zavřít

STŘÍDÁNÍ KUCHYNÍ

28. 8. 2001
Autor: Euro.cz

I Apollinaire by byl šťasten

CIF24

Zahradní restaurace nejsou v Praze sice raritou, ale až tak mnoho jich zase není. Jednu z nich s poetickým názvem Na krásné vyhlídce najdete ve stráni nad Trojskou ulicí v Praze 8. Trojská kotlina je častým cílem rodinných víkendových výletů do zoologické nebo botanické zahrady a odpolední nebo večerní posezení v příjemné hospůdce se může stát jejich příjemným zakončením. Mimochodem na pohostinnost Čechů, údajně někde v Troji, vzpomíná francouzský básník Apollinaire v básni Pásmo verši: Jsi v zahradě hospůdky v okolí Prahy – cítíš se zcela šťasten – na stůl růži ti dali. Jenže po 99 letech, před nimiž byl básník v Praze, už Troja patří víceméně k centru hlavního města. Novodobá historie restaurace Na krásné vyhlídce započala před více než dvěma lety, kdy se jeden ze tří současných majitelů Jaroslav Eliášek z inzerátu dozvěděl o jejím prodeji. Z původní začouzené „čtyřky se mu podařilo vytvořit místo příjemného posezení s velice dobrou kuchyní. Pověst restaurace – především umění jejích kuchařů a mírné ceny – se mezi Pražany poměrně rychle rozšířila, o čemž mimo jiné svědčí, že si v ní před časem objednal pro svého syna svatební hostinu i Václav Klaus. Zašli jsme sem s přítelem za parného sobotního odpoledne a zvolili posezení v chládku uvnitř restaurace. V jednoduchém, ale útulném interiéru (navrhoval jej architekt Václav Podhajský) visí na zdi tabule denní nabídky, která se pravidelně obměňuje. Střídají se tu pokrmy z masa hovězího, vepřového, skopového přes drůbež až k rybím specialitám. V nabídce nechybí ani šneci a v sezoně mušle na víně. Součástí je i výběr zeleninových pokrmů a desertů. Nabídka bývá tematicky zaměřena na některou ze světových kuchyní, mezi nimiž dominují italská, francouzská, řecká nebo arabská. Mění se po čtrnácti dnech. Můžete si rovněž vybrat ze stálého jídelního lístku. Ceny hlavních jídel se pohybují od 85 do 300 korun. Personál je mladý, příjemný a slušně jazykově vybavený. Z pestré nabídky jsem za předkrm zvolil domácí paštikovou terrinu z kuřecích jater, k níž se podávají toasty s bylinkovým máslem. Talíř se stopadesátigramovou porcí byl ozdoben okurčičkou a hlávkovým salátem. Paštička opravdu domácí, lahodná, plná vůní, tak vzdálená tomu, co se kupuje v běžných obchodech, kde obsah zná jen výrobce a snad Státní veterinární inspekce. Kolega si vybral ze stálého jídelního lístku mozzarelu, královnu neapolských sýrů, jemně ochucenou bylinkovým pestem s plátky rajčat a pomeranče, posypanou jemně nasekanou kadeřavou petrželkou a pokapanou panenským olivovým olejem. Ani zde nechyběly správně opečené toasty z francouzského chleba s bylinkovým máslem. Pokračovali jsme hlavním chodem. Já jehněčími hřebínky s jogurtovým dipem a domácími hranolky. Porce byla barevně komponovaná s červeným i zeleným hlávkovým salátem, plátkem citronu a listem řapíkatého čínského špenátu, vše jemně kořeněné čerstvými bylinkami. Z nápojů jsem se rozhodl pro Modrý Portugal ročník 2000 z roudnických sklepů Lobkowiczů. Toto suché červené velice dobře doplňovalo škálu chutí skvěle upečených skopových žebírek. Spolustolující se nechal zlákat grilovanou vepřovou panenkou s dijonskou omáčkou a gratinovanými brambory. Maso bylo jemně kořeněné a šťavnaté. Dijonská omáčka byla složená z hořčice zjemněné smetanou, česneku a bylinek. Vydatnou porci, stejně jako jehněčí hřebínky, zdobila dokonalá salátová kompozice. Na závěr jsme zvolili krém Riccota, což je mandlový krém s čerstvými jahodami a se šlehačkou, a espreso. Večer tu bývá obvykle plno, proto je nutno si místa objednat předem. Rozhodnete–li se pro uspořádání rautu či oslav významné události s větší společností, je nutné si restauraci rezervovat nejlépe s měsíčním předstihem. Pro společnost kolem dvaceti lidí vám personál připraví salonek v suterénu.

Adresa
Na Dlážděnce 225/35, Praha 8
Tel.: 688 62 41, 0603 161 325, 0603 182 470 Otevírací doba denně 12:00 – 24:00 Počet míst restaurace 53 míst, salonek dole 25 míst + v létě zahrada 80 míst Druh kuchyně středozemní, česká Platba kartou zatím ne Jídelní lístek čeština, angličtina Jazyková vybavenost personálu čeština, angličtina, němčina, francouzština Původ nabízených vín Zámecké lobkowiczké vinařství, Roudnice Hodnocení restaurace
Jídlo
18 bodů z 20
Obsluha
8 bodů z 10
Atmosféra
8 bodů z 10
Co dostanete za své peníze
9 bodů z 10
Celkem
43 bodů z 50 Výběr z jídelního lístku: Domácí paštiková terrina 55,-
Teplý kozí sýr na toastu a salátu 65,-
Rajčata s mozzarellou, bazalkou a pomerančem 70,-
Pečené skopové hřebínky 298,-
Grilovaná vepřová panenka 199,-
Grilovaný hovězí steak 160,-
Ratatouille – lilek, cuketa, rajčata, olivový olej 76,-
Teplý jablečný koláč s medem 40,-
Krém Riccota 55,- Výběr z vinného lístku:
Modrý Portugal, Roudnice 190,-
Svatovavřinecké, Roudnice 190,-
Rýnský ryzlink, Roudnice 190,-

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).