Menu Zavřít

Střídavé „odpaly“ z kuchyně

29. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Blíže k úrovni hřiště se díky snahám nového majitele šplhá i kvalita restaurantu

S tím, kterak roste počet hráčů golfu a jejich um, by měly ruku v ruce kráčet doprovodné aktivity v klubech a restauracích. To, co bylo dost dobré na počátku, dnes nestačí. Dílem i proto změnila před nedlouhým časem majitele restaurace na hřišti hostivařském. Podnik se dnes zove Green House a nikoli náhodou vyvolává asociaci na podobné jméno nesoucí a ve městě vyhlášený steakový dům v Michli. Restaurace jsou „sestry“ spravované týmž managementem. Interiér koresponduje s elegancí budovy, pojednané v atraktivních, přírodě blízkých materiálech a s neurážející modernou. Podobným rukopisem je rovněž řešena restaurace sama. Dvěma cele proskleným stěnám oponují plné zdi oděné v hřejivý dekor zvláštních květinových vzorů bronzového odstínu. Dlouhý bar coby dominanta prostoru prosvětluje atmosféru mléčným přísvitem vyvěrajícím z opálové stěny pod pracovní plochou. Nízko spuštěná svítidla dotvářejí náladu tlumenými „štychy“ různobarevných odstínů. Pohodlná křesílka u nahých stolních desek jen s nezbytným založením a optické přepážky v podobě obřích stvolů trávy – pochopitelně v té správné barvě greenu – spolupůsobí na vyvolání přívětivého pocitu. Ten ostatně zdatně „fortifikuje“ i duo obsluhujících. Mladí, na první pohled sympatičtí a odění se sportovním švihem, obstarávají přání hostí s přesně váženou profesní dovedností a přispívají k hřejivému pocitu panujícímu v restauraci.

Smrtelná symetrie

Ve chvilce je patrné i to, kterak k celkovému dojmu přispívá zdejší kuchyně. Pár předkrmů, pět šest hotovek a několik dezertů není mnoho, co do složení však nabízejí krmě moderní, respektující dnešní světové trendy. Ovšemže není zapomenuto ani na jistoty české kulinářské tradice. Do gastronomického dění vstupuji restovanými čerstvými kalamáry s česnekem, olivovým olejem, bílým vínem, černými olivami, čerstvým tymiánem a opečeným toastem a už výčet přítomných vstupů slibuje malou chuťovou smršť. Kuchař se navíc zjevně snažil upoutat oko konzumentovo. Kupičkou drobných mořských živočichů prosvítají dílky minirajčátek, sem tam se zazelená lístek tymiánu. Celek však kvůli geometricky přesně umístěným černým olivám a mašli se podobajícím zkříženým toustům ubíjí až otrocká symetrie bez odvážnějšího nápadu. Co do vjemů chuťových se, jak doufám, zadařilo více. Ohněm dotknuté maso získalo kromě mořského tónu lehký závan ožehnutí, jenž mu propůjčuje širší, bohatší výraz, rozhojněný tu a tam mírnou spodní připomínkou tymiánu a navinulým atakem vína. Zatímco velké olivy teplem získaly a s kalamáry sehrály chuťově vyladěnou čtverylku – hlavně díky znamenitému oleji uvnitř – rajským jablíčkům vzala úprava všechnu svěžest. To, čím přispívají do společného kadlubu chutí, onou živou a lákající šťavnatostí, vzalo teplem zasvé. Spolu s mírně rozbředlým masem, jemuž scházelo více zdravé pevnosti, vnesla rajčátka do dokonalosti souhry disonanci.

Prokaučovaný česnek

Jehněčí kolínko pečené na česneku s čerstvým rozmarýnem, domácí bramborové gnocchi s listovým špenátem, to měla být přece jen trochu vyšší liga. Zprvu také byla. Ne že by maso samo odpadlo pouhým ťuknutím vidličky na kost, ale po malém zákroku byla jedním vrzem obnažena. Dobře upečené, na okrajích poněkud tužší kolínko nabídlo typickou, „prkem“ staršího kusu nasycenou příchuť. Ne každý to má rád, mne však neuráží. Nicméně se špenátem, jenž do hry přišel s důraznou rurálně železitou stopou, dostal duet těch dvou zdánlivě obhroublých chutí kouzlo typické venkovské obyčejnosti. Nepříliš se vedlo nokům, byly téměř tvrdší masa a v chuti převažovala nezpracovaná moučná chuť nad bramborovou. Chyběla i ona uměřená vazkost na povrchu. Ovšem ve vskutku nešťastné roli se předvedl česnek. Měl být jedním z akcelerátorů těch známých a kýžených chutí, které jak v případě skopce, tak zeleniny nejsou bez jeho zásahu úplné. Nevím, jaké byl provenience, ale svůj part „prokaučoval“. V projevu dominoval především mírně zatuchlý, sklepní odér, jenž sebral všechnu očekávanou načpěle ostrou, do krmě patřící komponentu. A to přispělo k lehkým rozpakům a rozmělnilo vcelku příznivý pocit z celkového ladění pokrmu.

KL24

Návrat k formě

Proti plánu a za cenu „překrmení se“, dopřávám si v pevné víře v kvalitu tentokrát zaručenou ještě hanger steak ze severní Ameriky, grilovaný na lávovém grilu, přelitý omáčkou z čerstvých lišek, s domácími hranolky. Neudělal jsem chybu. Už když „cestoval“ v rukou elegantního číšníka k mému stolu, šířil kolem sebe tenhle dlouho u nás podceňovaný kus pupku ryzí a provokující vůni. Prajednoduché uspořádání na talíři, kde krom steaku, temně zlaté loužičky šťávy a několika překvapivě tmavých lišek nebylo ničeho více, vysílalo jasnou zprávu. Kuchař má evidentně s grilem bohaté a ty nejlepší zkušenosti, přičemž všechny je optimálně zúročil v tom kousku masa. Maso se zvláštní, uvolněnou strukturou vlákna, které není až tak lehké upravit, pak chutnalo znamenitě. Vonělo a přesně upravené i přetékající šťávami se v ústech jen rozpadlo za doprovodu prostých, důrazných a pudy masožravce vzbuzujících dojmů. Lišky sice na podporu chuti sotva stačily a ve scénce byly odsouzeny k pouhé „čurdě“, na všeobjímajícím výrazu masa to však pranic neubralo, natolik sebevědomě bylo uchystáno. Navíc, ač nejsem zvláštním fandou hranolků, tyto byly z báječných brambor a pozorně upravené. Steak dokonale odvál chmury z předchozího a tak si bez rozpaků poroučím dezert – původně jsem ho chtěl vynechat. Pannacotta s čerstvou vanilkou, jahodovou omáčkou a čokoládovými vlasy příjemný pocit z posledního chodu jen umocnila. Správně krémovitá, sulcovitě třaslavá a vanilkou podpořená byla tím správným epilogem. Navíc jahodová omáčka, kompotově hutné a až „sirupózní“ chuti, dala spolu s čerstvým plodem smetanově natěžkanému soustu vzruch a živost. Čokoládové vlasy, pohozené přes alabastrový kopeček a úpravou se podobající paruce Andyho Warhola, přispěchaly až v samém závěru a vnesly něco aristokratické, nahořklé bohatosti. Směr, kterým se v Green House vydali, je bezpochyby správný. Zbývá už „jen“ upravit cestu.

Value for many * Hodnocení restaurace Jídlo 40 bodů z 50 Obsluha 18 bodů z 20 Nápoje 8 bodů z 10 Prostředí 9 bodů z 10 Kvalita / cena 7 bodů z 10 Celkem 82 bodů ze 100 + Elegantní útěšlivý interiér, neznásilňující moderností – Místy poněkud rozháraná úprava krmí Green House restaurant Hornoměcholupská 565, 109 00 Praha 10, tel.: +420 271 960 405, +420 725 442 177 E-mail: info@restaurant-greenhouse.cz, http: www.golfhostivar.cz Otevírací doba Po–Ne: 11.00–24.00 Kuchyně mezinárodní s podílem české Země původu nabízených vín Česko a všichni giganti vinařské Evropy Výběr z jídelního lístku Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě gratinovaný kozí sýr podávaný na ledovém salátu s lesními brusinkami, praženými piniemi a limetkovo-medovým dresinkem 168 Kč francouzská cibulačka - cibulová polévka se sýrovými krutony a čerstvými bylinkami 49Kč domácí spaghetti carbonara, sušené vepřové líčko, vaječný žloutek, sýr Grana Padano a olivový olej extra virgin 157 Kč pečené kokosové kuře s chilli marinované v kokosovém mléce a červeném kari, jasmínová rýže 213 Kč hovězí líčka dušená na červeném víně, bramborová kaše zjemněná smetanou 288 Kč jehněčí kolínko pečené na česneku s čerstvým rozmarýnem, domácí bramborové gnocchi s listovým špenátem 292 Kč teplý domácí hruškový koláč z listového těsta s vanilkovou zmrzlinou Cream & Dream 113 Kč Výběr z vinného lístku **
Ruinart Blanc de Blancs Champagne 1792 Kč Veltlínské zelené Green, Arte Vini - jakostní víno zemské, vinařská oblast Morava, podoblast mikulovská 330 Kč Gewurtraminer Reserve, Cave Vinicole de Hunawihr - Alsasko 449 Kč Gavi di Gavi DOCG „Cor de Chasse“ - Bava, Piemonte 522 Kč Riesling Wehlner Klosterberg Kabinett Trocken, Markus Monitor - Mosel, Bernkastel-Wehlen, Klostenberg 792 Kč Grüner Veltliner, Jurtschitsch - Grüner Veltliner Loiserberg, Erste Lage, Kamptal DAC 2009 621 Kč Zweigeltrebe – Coteaux Peluic 2006, Rodinné Vinařství Hrabal 522 Kč Crianza, Marques de Caceres Rioja DOCa, Rioja Alta 584 Kč Chateau de Lamarque Cru Bourgeois AOC Haut-Médoc, Bordeaux 942 Kč Barolo Pressenda DOCG Abbona, Piemonte 1796 Kč

  • Našli jste v článku chybu?