Menu Zavřít

Strojtransgaz složil peníze

31. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Česko-ruská banka

PRAHA (žiž) - Ruská plynárenská společnost Strojtransgaz se už fakticky stala spolumajitelem První česko-ruské banky (PČRB), která se v minulosti zaměřovala především na financování obchodu mezi Českem a Ruskem. Strojtransgaz složil peníze, jimiž navýší základní jmění banky a stane se s největší pravděpodobnostní majitelem padesáti procent PČRB. Zbylou část bude nadále ovládat Česká konsolidační agentura (ČKA), jež banku převzala od ČSOB. Česko-ruská banka je součástí dědictví po bývalé IPB.
Díky Stojtransgazu již vzrostl obrat PČRB na čtyřnásobek, neboť ruská firma do banky převedla své finanční toky. Vstup předního dodavatele plynárenské infrastruktury do banky ještě musí schválit ruská centrální banka. Mělo by však jít o formalitu.
Zástupci Stojtransgazu uvádějí, že v bance nadále hodlají rozvíjet financování česko-ruského obchodu. Očekává se, že tato firma bude mít zájem o subdodávky z České republiky.
Čtvrtinu Stojtransgazu v létě ovládl Gazprom, jenž zásobuje plynem celou Evropu a je největší ruskou firmou s loňskými tržbami na úrovni 20 miliard dolarů. Tato transakce měla pro Strojtransgaz klíčový význam, neboť kvůli napětí mezi oběma společnostmi hrozilo, že Gazprom tohoto dodavatele plynárenské infrastruktury odřízne od svých zakázek. Strojtransgaz byl v minulosti dodavatelem řady projektů Gazpromu včetně plynovodu z Jamalu do Evropy či infrastruktury u nalezišť plynu Zapoljarnoje.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).