Menu Zavřít

Stropnického pomník aneb Jak ANO obralo vojáky o 600 milionů​

15. 4. 2017
Autor: Euro

V davovém nadšení ohledně budoucího oživení karlínských kasáren si pojďme připomenout, jak hnutí ANO připravilo českou armádu o téměř 600 milionů korun.

Za 590 milionů by armáda mohla mít jeden moderní evropský vrtulník včetně výzbroje a ještě by několik desítek milionů zbylo, dvanáct zmodernizovaných houfnic DANA nebo pět pandurů. Prostě i pro vojsko představuje obnos poměrně zásadní balík peněz.

V únoru 2014 mělo ministerstvo obrany tyhle peníze nadosah. Stačilo jen dokončit prodej chátrajících kasáren v pražském Karlíně, kde už čekal zájemce. Nové vedení ministerstva obrany v čele s Martinem Stropnickým (ANO) však obchod zastavilo. Ministr ani jeho kolegové dodnes věrohodně nevysvětili, proč takhle zakročili.

Samozřejmě se dá chápat, že Stropnický se jako novopečený šéf resortu bál, co že mu to jeho předchůdci připravili a nechtěl se spálit. Třeba tím, že prodá kasárny pod cenou a někdo na něj podá trestní oznámení. V takovém případě ale nebylo nic jednoduššího, než podpis kontraktu o něco odsunout a nechat si zkontrolovat cenové posudky.


Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Žádný Azimut, natož Chlapci a chlapi

Ženský paradox ministra Stropnického

Dvouprocentní menšina


Martin Stropnický ovšem bez rozmyslu obchod se společností Griva Art Ivany Tykač zrušil. Přestože nabídnutá cena zhruba o devět milionů překonala minimální požadovanou částku. „Možná, že se to někomu bude zdát jako soutěž, která proběhla úplně v pořádku, ale já k této skupině lidí patřit nemohu,“ hájil se Stropnický, aniž by jakkoliv své domněnky rozvedl.

Kasárny chtěl prodat v novém tendru, který svěřil náměstkovi a faktickému šéfovi resortu Jiřímu Borovci. Požadovaná cena vyskočila na 620 milionů a úředníci oslovovali i zahraniční zájemce. Bezvýsledně. Stropnický si vylámal zuby. Kupovat už nechtěl nikdo. Ani Ivana Tykač.

A co na to ministerstvo? Prý žádná potíž. Peníze má v karlínských kasárnách „uloženo“ a je jedno, jestli se prodají teď nebo za pět let.


Přečtěte si, co všechno by čeští vojáci chtěli:

Česká armáda má velké oči: řadu nákupů musí kvůli financím osekat

Obrněné vozidlo Pandur


Neprodaly se však nikdy. Bezúplatně je získalo ministerstvo spravedlnosti, jehož záměrem je udělat ze starobylých kasárna justiční palác. To si ovšem vyžádá mnohamiliardovou investici, na níž v nejbližších letech nebude mít ministr Robert Pelikán (za ANO) peníze. A tak raději celý komplex - podle informací týdeníku Respekt až na šest let - převedl na Matěje Velka, který jej oživí dočasnou galerií, kavárnou i kulturním programem.

Pražáci jásají, srdce Karlína se opět rozbuší a hnutí ANO je spokojeno, jak chytře to celé vymyslelo. Udělalo si dobrou reklamu mezi mladými a státní kasu to nestálo ani korunu. Jenže realita je úplně jiná. Státní kasu to stálo 590 milionů.

Dnešním pohledem, kdy se ukazuje, že ministerstvo obrany nic nenakupuje, a tudíž nedokáže utratit přidělené peníze, je zřejmé, že se Martin Stropnický v únoru 2014 tak velkého balíku peněz prostě bál. V případu karlínských kasárna se skrčil do polohy mrtvého brouka, který radějí nic nedělá a pod maskáčovou bundou čeká na další volby. Ostatně tuhle vítěznou strategii vyznává dodnes. Kdo nic nedělá, nic nezkazí.

EBF24


Z české armády dále čtěte:

Druhý pokus. Stropnického lidé jednají v USA o vrtulnících

Kam s ní? Armáda kvůli nové generálce rozehrála škatulata

 Lenka Šmerdová


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).