Menu Zavřít

Stropnický koupil auto na obrázku. Za 94 milionů

11. 3. 2017
Autor: Euro

Trošku jako v pohádce Obušku, z pytle ven! Ministerstvo obrany v úterý 7. března podepsalo smlouvu na nákup bojových vozidel za 94,5 milionu korun, které vidělo jen na papíře. Budou to určitě jitrnice, tedy auta, jaká svět neviděl.

Najít smysl ve zbrojních kontraktech ministerstva obrany je takřka nadlidský úkol. Některou techniku úředníci odmítnou koupit s tím, že není příliš otestovaná a lepší je vyzkoušené řešení, jindy zase podepíšou nákup věcí, které zatím neexistují a nikdo netuší, jak budou fungovat. To je i případ bojového vozidla Arm 7-Soft Top z dílen podniku SVOS Přelouč.

Ještě loni ministerstvo obrany počítalo, že za čtyři nová vyzbrojená a opancéřovaná auta pro 601. skupinu speciálních sil zaplatí 134 milionů, finální cena je nakonec mnohem příznivější - 94,5 milionu.


O nákupu "auta z obrázku" čtěte: V Česku vzniká unikátní bojové vozidlo. Koupí jej armáda


Jak úspora vznikla? A zaslouží si za to Martin Stropnický pochvalu? To je těžké zjistit. Nejvyšší vedení ministerstva obrany totiž dosud vozidlo v reálu nevidělo. Vysoce postavení úředníci přiznávají, že k dispozici mají jen vizualizace, které jim poskytl výrobce.

Nová vozidla Arm 7-Soft Top budou sloužit k vedení několikadenních bojových operací. Arm 7-Soft Top. Zatím existuje jen na obrázku, přesto za ně armáda utratila skoro 100 milionů korun

Doufejme, že jsou to kvalitnější obrázky než ty, které získalo Euro od velení české armády. Redakce žádala vizualizace i přímo od firmy SVOS, její manažeři se ovšem nechtějí k projektu s podivným názvem Arm 7-Soft Top vyjadřovat. Jan Černý, jednatel SVOS Přelouč, jen při slavnostním podpisu smlouvy sdělil, že auta budou postavena na českém podvozku a že zakázka české armády pro ně v první řadě znamená referenci pro zahraniční trhy.

I když prý Černý s kolegy do budoucna chystá prezentaci automobilu odborníkům, příliš detailů asi neodhalí. Už výběr vozidla probíhal v utajovaném režimu, navíc se mlčí i o naprosté většině zahraničních operací 601. skupiny speciálních sil. Takže i kdyby provoz vozidla Arm 7-Soft Top provázely komplikace nebo to nebyla kdovíjak kvalitní technologie, nikdo se nic nedoví.


V Přelouči budou montovat čínská auta. Čtěte:

Čína v české armádě? V Přelouči se budou stavět teréňáky BAIC

 Čínský terénní vůz BAIC S80


Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uzavřenou smlouvu prezentuje jako podporu domácího obranného průmyslu. Skutečnost je jinde. Ministerstvo tak částečně urovnává napjaté vztahy s firmou SVOS. Ty výrazně utrpěly, když se armáda rozhodovala, jestli si pořídí obrněnce Vega z Přelouče, nebo Titus, na jejichž výrobě se podílí konkurenční Czechoslovak Group. Vega prohrála.

WT100

Zakázka za 94,5 milionu korun není pro ministerstvo obrany, které ročně nedokáže utratit několik miliard, nijak zásadní. A ani pro společnost SVOS není kontrakt na čtyři vozidla přelomový. Ovšem opatrné signály, podle nichž by si vojsko nakonec mohlo objednat automobilů Arm 7-Soft Top daleko víc, naznačují, že z Přelouče a ministerstva budou opět kamarádi.

Čtěte další komentáře autora:

Vstávej, zaspali jsme!

Česko-izraelská veselohra se švédskými kulisami


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).