Menu Zavřít

Stropnický přesvědčuje Pilného: Přidejte armádě peníze

Autor: ČTK

Ministr obrany začal vyjednávat s novým šéfem státní kasy o navýšení obranného rozpočtu. Bojuje se o 77 miliard, které by chtělo vojsko získat v roce 2020.

Ve čtvrtek 1. června se na ministerstvu obrany pracovalo hned od brzkého rána. Zatímco zbrojaři jednali na brněnském veletrhu IDET, ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a jeho nejbližší kolegové v Praze řešili peníze a strategii dalšího vyjednávání. Ve středu večer totiž začalo důležité licitování mezi Stropnickým a novým ministrem financí Ivanem Pilným (ANO).

„Vyjednávání rozpočtu je běh na dlouhou trať. Ve středu jsme začali,“ sdělil Stropnický Euru. Zatím ale není příliš sdílný: „Nemá smysl komentovat a převyprávět každou dílčí fázi.“


Stropnickému se ztrácejí miliardy. Výdaje na armádu klesly pod jedno procento

 Ilustrační foto


Jak už Euro uvedlo minulý týden, bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) totiž v rozpočtu na příští rok a připojeném výhledu na další léta vůbec nezohlednil dohodu koaličních stran. Podle ní má obranný rozpočet v roce 2020 činit 1,4 % HDP, Babiš však počítal jen s 1,16 %. Jinými slovy to znamená, že armáda měla získat 77 miliard korun, dostane ale jen 64,3 miliardy.

I když Babiš argumentuje tím, že Stropnický ani dnes nedokáže utratit všechny přidělené peníze, není jasné, jak výhled obranného rozpočtu vznikal. Armádní stratégové totiž už od roku 2014 plánují modernizace a investice podle harmonogramu počítajícího právě s úrovní 1,4 % HDP.

Stropnický se do jednání s Pilným pustil i kvůli své pověsti před aliančními partnery. Na všech zahraničních fórech totiž Praha své spojence ujišťuje, že obranný rozpočet je prioritou a že jeho zvyšování je téměř automatické. Což nyní Babiš odmítl.

Kromě rozhovorů s Pilným by měl Stropnický jednat i s premiérem. Rozhodnuto by mělo být ve chvíli, kdy se návrh státního rozpočtu 2018 dostane na vládu.

ebf - tip - debata

O výdajích na obranu dále čtěte:

Stropnický: Návrh rozpočtu je jen nástřel. Výdaje na obranu budou vyšší

ANO vzkazuje: Dohodu jsme podepsali, teď ji porušíme. A co jako?

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).