Menu Zavřít

Stropnický si kvůli tvrzení o českém původu jedu novičok předvolal ruského velvyslance

20. 3. 2018
Autor: čtk

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) si na středu předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Chce od něj slyšet vysvětlení výroku ruské diplomacie, že jed novičok použitý při útoku na přeběhlého ruského agenta v Británii mohl pocházet z Česka. Bouře v Praze nezakryje fakt, že Česko může vyvíjet jedy, zareagoval náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

„Na zítřejší dopoledne je na ministerstvo zahraničí předvolán velvyslanec Ruské federace Alexandr Vladimírovič Zmejevskij, aby nám vysvětlil lživý výrok ruské strany,“ uvedlo ministerstvo na twitteru.

Novičokem byl tento měsíc v Británii přiotráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Při otravě byla podle několika zdrojů použita nervově paralytická látka vyvinutá v někdejším Sovětském svazu. Britové viní z útoku Rusko, které to odmítá.

Moskva obvinění opakovaně odmítla. Ruské ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že použitá látka mohla pocházet z Česka, Slovenska, Švédska nebo Británie. Stropnický tvrzení ve stejný den odmítl, označil ho za standardní způsob, jak manipulovat informace a odvést pozornost. Ruské tvrzení odmítla i ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).


Akce jménem COB: bývalý československý špion rozvířil britskou politiku

 Jeremy Corbyn, krycí jméno COB


Skupina 27 senátorů vyzvala vládu jako celek, aby se proti ruskému tvrzení ohradila. Poslanci TOP 09 vyzvali Stropnického, aby zvážil i vyhoštění ruských diplomatů.

EBF24

„Ruské prohlášení, že možnost práce s takovými látkami mají kromě Británie také USA, Švédsko a Česká republika, není náhodné,“ zareagoval Rjabkov. Moskva si je podle něj vědoma, jakou bouři její prohlášení vyvolávají ve jmenovaných zemích. „Bouře jako reakce ale nijak nepopírá fakt, že právě tyto země jsou, pokud víme, schopny provádět výzkum a vyvíjet a syntetizovat takové věci,“ prohlásil vysoký představitel ruské diplomacie.

Přečtěte si také:

Stojí za otravou agenta Skripala Rusko? Je to vysoce pravděpodobné, tvrdí Mayová

Estébák Sarkocy: Mám nahrávku, na které se mě Babišův advokát snažil podplatit

Corbyn byl naverbován, za informace jsme mu platili, tvrdí bývalý agent StB

Spisovatel Forsyth se pomiloval se s StB. Sledování cizinců měla tajná policie v popisu práce


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).