Menu Zavřít

Studenou válku přečkala bez úhony, nyní však část Berlínské zdi šla k zemi

6. 4. 2020
Autor: Shutterstock

Zhruba 60 metrů dlouhá část Berlínské zdi byla stržena, aby uvolnila místo co do počtu obyvatel neustále se rozrůstající metropoli. Tam, kde dřív stál symbol rozděleného světa, nyní navzdory stížnostem ze strany mnoha historiků a památkářů vznikne nový bytový dům.

Původní délka Berlínské zdi čítala 165 kilometrů, a ačkoliv byla po roce 1989 z převážné většiny zbourána, některé její pozůstatky se uchovaly až doposud. To samé ještě donedávna platilo o části bývalé železné opony situované ve čtvrti Pankow, jež vedla podél železniční trati spojující německé hlavní město s polským Štětínem. Jenže i ta už je dnes minulostí.

„Částečná demolice souvislého kusu venkovské zdi na
Dolomitenstrasse coby jednoho z původních pozůstatků zdi znamená značnou ztrátu,“
řekl německému listu Tagesspiegel Manfred Wichmann, šéf Nadace Berlínské zdi
pečující o tuto významnou památku na doby, kdy byl celý svět ještě striktně rozdělen
na Západ a Východ.

Měly by být zbytky Berlínské zdi památkově chráněny?

Přestože se odstraněný blok nacházel od samého středu německé metropole daleko a namísto turistů se těšil především zájmu ze strany místních sprejerů, z historického hlediska rozhodně nelze jeho důležitost jakkoliv zpochybňovat.

„Jednalo se o svědectví toho, jak hluboko režim NDR zasahoval do každodenních životů občanů východního Berlína,“ zdůraznil Wichmann s tím, že z původní zdi vystavěné během roku 1961 zbývají v samotném hlavním městě už jen zhruba necelé dva kilometry. I proto je podle něj nezbytné, aby se lidé věnovali její ochraně více než kdy předtím.

Kampaň na záchranu přišla pozdě

Jak ovšem listu připomněl člen zdejšího zastupitelstva Vollrad Kuhn, inkriminovaná přibližně 3,3 metru vysoká část nijak památkově chráněna nebyla a o její demolici se vědělo již relativně dlouho.

„(Tento blok) nikdy žádnému chráněnému statutu přidělenému
památkovým ústavem nepodléhal. Kampaň nadace na jeho zachování očividně přišla
příliš pozdě,“ stroze okomentoval místní politik.

EBF24

Zdroj: www.abcnews.go.com, www.tagesspiegel.de

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).