Menu Zavřít

Studie: Plastové obaly chrání naše zdraví

16. 2. 2012
Autor: profit

Tento fakt potvrzují studie Výzkumného ústavu potravinářského v Bratislavě. Rakovinotvorné účinky benzenu byly díky plastovému obalu sníženy o dva stupně během 14 dnů.

Foto: Profimedia.cz

Plastové obaly velmi aktivně eliminují nebezpečné látky v balených potravinách či nápojích. Potvrzují to studie Výzkumného ústavu potravinářského v Bratislavě. „Ze studií vyplývá, že působením plastových obalů na  potraviny dochází k výraznému snížení rizika vystavení lidského organismu rakovinotvorným sloučeninám,“ uvádí Filip Linek ze společnosti OSKAR PLAST.

Přítomnost různých škodlivých látek v potravinách je trvalým problémem vznikajícím v důsledku průmyslové činnosti lidstva. Jedna z nejznámějších škodlivých látek objevující se v potravinách je benzen, který napadá životně důležité orgány, jakými jsou játra, ledviny, plíce, srdce a mozek. Následně pak způsobuje mimo jiné chudokrevnost, leukémii a rakovinu plic.

EBF24

Benzen se vyskytuje zejména v nápojích v důsledku velkého působení světla a tepla, které vzniká zejména při špatném skladování nápojů např. ve výlohách. Jeho nebezpečné účinky ale můžeme sami snížit používáním plastových obalů. „Plastové obalové materiály mohou představovat významný prvek pasivní bezpečnosti potravin,“ uvádí Prof. Ing. Peter Šimko, DrSc, z Výzkumného ústavu potravinářského v Bratislavě. „Studie ukázaly, že rakovinotvorné účinky benzenu, který reagoval s polyethylenovým obalem, byly sníženy dokonce o dva stupně během 14 dnů,“ dodává ke studii Filip Linek.

Další nebezpečnou látkou vyskytujících se v potravinách je rakovinotvorný benzopyren, poškozující i genetickou informaci buněk. Tato látka je přítomna především v uzených masných výrobcích, kam se dostává při samotném uzení masa. Zejména pak při spalování dřeva. „Studie ukázaly, že účinným nástrojem k odstranění takovýchto škodlivých látek je působení masného výrobku s obalem, přičemž největšího snížení bylo dosaženo pohlcením škodlivých látek plastovým obalem,“ uvádí Filip Linek a dodává: „Užíváním plastovým obalů tak dosáhneme výrazného zlepšení ochrany zdraví spotřebitelů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).