Extrémně teplé a suché léto způsobilo, že úroda brambor je v Evropě nižší a samotné brambory menší. To znamená problém mimo jiné i pro výrobce bramborových hranolků, které budou kratší a také dražší.
Teplo a sucho způsobilo, že brambory nejsou tak velké jako v minulých letech. To je problém zejména pro výrobce předsmažených hranolků. Světový rekord v délce bramborových hranolků drží výrobce Agrarfrost z Dolního Saska v Oldenburgu. Jsou dlouhé 27,2 centimetru a překonaly délku hranolků ze severní Francie z roku 2009 o 2,7 centimetru. Překonání rekordu letos nehrozí kvůli suchu v Evropě, letošní brambory jsou značně menší.
Německý svaz BOGK, který sdružuje výrobce potravin z brambor a další zeleniny a ovoce, varuje před „dramatickou situací“. „Může dojít k problémům v zásobování výrobky z brambor, jako jsou například hranolky,“ upozornil svaz.
Suché a teplé léto se podepsalo na velikosti i množství brambor. Loni němečtí zemědělci vyprodukovali 11,7 milionu tun brambor, letos to je 8,7 milionu tun. Pomoc ze zahraničí je omezená.
Neúroda zasáhla i Francii, Velkou Británii, Nizozemí, Belgii a Českou republiku. Dovoz z Číny, Ruska nebo Spojených států není možný, EU chce regulací zamezit rozšíření nemocí brambor. Povolen je dovoz z Tuniska, Egyptu, Maroka nebo Izraele. Kvalita importovaných brambor ale často není dostatečná pro výrobu hranolků. Přesto se výrobci již nyní snaží skupovat na trhu vše, co je k mání. Další tlak na poptávku po bramborách vytvářejí producenti chipsů a bramborového škrobu.
Problémy by mohl mít i řetězec rychlého občerstvení McDonlad´s. I když nepředpokládá větší výpadek v dodávkách, je možné, že v jednotlivých pobočkách dojde ke krátkodobým výpadkům, řekl mluvčí jedné z německých poboček amerického řetězce.
V Česku by cena brambor mohla před Vánoci vyskočit o 25 až 50 procent, odhaduje analytik investičních fondů Czech Fund Lukáš Kovanda. Úroda brambor bude v České republice meziročně o 19 procent nižší, odhadují statistici. Pro další vývoj ceny brambor a výrobků z nich bude klíčová úroda v příštím roce, upozornil odborník na produkci brambor Christoph Hambloch z německé poradenské firmy AMI.
Dále čtěte: