Menu Zavřít

Sucho, i když prší, kanál vedle průlivu a tramvaje zadarmo

9. 7. 2018
Autor: Euro.cz

Některé pohromy přicházejí „z dopuštění Božího“, jak psali doboví čeští kronikáři o středověkých hladomorech, jiné si přivodí lidé sami. To vás nejspíš napadne při čtení článků tohoto týdeníku Euro. A závěr nemusí souviset jen s hlavním tématem, jímž je sucho v Česku, kde se velmi špatně staráme o půdu i vodu, takže o obojí přicházíme. Proč? Protože moderní zemědělství a lesnictví ve zdejším provedení jsou koneckonců o výnosech, byť by na jejich konci stály velké ztráty. Paradoxně v zemědělství je překážkou odpovědnější péče velmi rozdrobené vlastnictví pozemků při jejich koncentrovaném využívání, kdežto v lesnictví patří více než polovina lesů státu a dopadá to stejně.

Co bychom měli dělat, to se přitom ví už dlouho, ale přenos signálu k politickým přijímačům stále vázne. Rozhněvaný starý muž české krajinné ekologie Josef Fanta v rozhovoru pro týdeník Euro nazývá oblíbený projekt českého prezidenta v podobě kanálu Odra-Labe-Dunaj bez okolků ptákovinou. Termín v sobě obsahuje nejen intelektuální nevážnost, ale také velmi nízkou pravděpodobnost realizace.

Úplně jiná voda poteče kanálem mezi Marmarským a Černým mořem. Tenhle monument prezidentské moudrosti totiž chce stavět čerstvě zvolený turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jehož je třeba brát vážně. Přímo zvolená hlava Turecké republiky na sebe soustředí více reálné moci, než kolik jí držel poslední půltuctík sultánů Osmanské říše dohromady.

Erdogan například nepotřebuje velkovezíra, kabinet si bude řídit sám, a když se to tak vezme, tak i nemožnost dovolání proti jeho ediktům u soudní moci, zakotvená v loni schválené ústavě, koneckonců ušetří čas a peníze a napřímí rozhodovací procesy. To se dneska nosí a Erdogan rozhodně inspiruje, jakkoli slabé se jeví argumenty ve prospěch samotného megadíla. To by mělo vést jen pár desítek kilometrů od Bosporského průlivu, takže na rozdíl od Panamy a Suezu sice lodím cestu nezkrátí, zato hezky prodraží, tedy těm, které nepoplují raději postaru a zadarmo Bosporem.

Ani nad Vltavou však není nuda. Co všechno se člověk nestihne na takové Oregon State University naučit, napadne vás při čtení portrétu jejího absolventa a lídra pražské kandidátky ČSSD pro podzimní komunální volby Jakuba Landovského. Kupříkladu myšlenka, že by se developeři s hlavním městem „podělili o svoje zisky“a přenechali mu deset procent postavených bytů, to je forma zdanění, kterou přece v cenách zbývajících 90 procent těch ostatních bytů zájemci rádi zaplatí. Pečeť myšlenkové svěžesti nese i nápad na zavedení bezplatné městské dopravy v Praze pro ty, kteří se trvale přihlásí k pobytu, což se promítne i při rozpočtovém určení daní, takže to vlastně vyjde zadarmo.

KL24

Zejména v obcích, kde byli Pražané hlášení dosud, budou radnice potěšeny. 9

  • Našli jste v článku chybu?