Menu Zavřít

Super Kvasiny

4. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Škoda Auto

EBF24

PRAHA (han) - Česká republika zažije tento týden hned dvě velké automobilové premiéry. Mladoboleslavská škodovka otevírá v pondělí 8. dubna svůj nejmodernější závod ve východočeských Kvasinách, Toyota s Peugeotem začnou ve středu 10. dubna stavět svoji továrnu v Kolíně.
Kvasiny, jejichž prvnímu dni má přihlížet ministr vnitra Stanislav Gross, plánují letos v nové svařovně, lakovně a finální montáži vyrobit přes 20 tisíc vozů Škoda Superb při cílové výrobní kapacitě 35 tisíc automobilů. „Díky šestimiliardové investici se závod v Kvasinách stal nejmodernějším provozem a největším a nejperspektivnějším podnikem v Královéhradeckém kraji. Jestliže nyní zaměstnáváme v závodě na 1400 lidí, do léta chceme zaměstnat dalších více než 400 pracovníků,“ říká předseda představenstva Škody Auto Vratislav Kulhánek. Škoda Auto investovala od vstupu koncernu VW v roce 1991 do nových produktů a s nimi spojených technologií na devadesát miliard korun. „Přesvědčili jsme se, že základní výhodou pro zahraniční investice v České republice je kvalifikovaná pracovní síla,“ říká předseda dozorčí rady podniku Detlef Wittig.
Závod Škoda Auto v Kvasinách v okrese Rychnov nad Kněžnou má dlouhou tradici automobilové výroby a s ní spojených kvalifikovaných inženýrů a řemeslníků. Už v roce 1934 se tady vyráběly karoserie automobilu Jawa 700. Za šedesát šest let produkce se zde do roku 2000 vyrobilo přes 700 tisíc automobilů, rozložených vozů a náhradních karoserií ve více jak padesáti různých typech a provedeních. V letech 1947 až 1949 se zde vyráběl luxusní vůz Škoda Superb, který Škoda produkovala od roku 1934. Snad nejznámějším výrobkem závodu v Kvasinách se stala Š 445 Felicia. Doma i na zahraničních trzích byly známé i další zdejší automobily, jako byly Š 450 Octavia Combi, sportovní Š 110 R Coupé, Š 120 Garde, 130 Rapid a v posledním období od vstupu VW v roce 1991 užitkové vozy řady Favorit a Felicia v provedení Pickup.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).