Menu Zavřít

Zruší se superhrubá mzda? Přečtěte si, proč jsou vaše daně vyšší

2. 3. 2018
Autor: Michael Tomeš, E1

Divíte se, proč na dani z příjmu nakonec zaplatíte více, než činí skutečná sazba 15 procent? Je to dáno tím, že od roku 2008 se v Česku zaměstnancům vypočítává daň z příjmu fyzických osob z takzvané superhrubé mzdy, která je vyšší, než hrubá mzda, z které se vám daň následně odečítá.

Co by přineslo zrušení superhrubé mzdy?

Současná vláda v demisi Andreje Babiše plánuje superhrubou mzdu od ledna 2019 zrušit a zavést sazby daně z příjmů fyzických osob 19 a 23 procent, které by se počítaly z hrubé mzdy. Podle ministerstva financí by tato změna snížila zaměstnancům daň zhruba o jedno procento. Zrušena by měla být i solidární přirážka k dani pro lidi s příjmem nad zhruba 1,2 milionu korun ročně.

Jestli k tomu ale skutečně dojde, zatím jisté není, a dál tedy v roce 2018 platí superhrubá mzda. Z čeho se skládá?

Výpočet superhrubé mzdy

Zjednodušeně jde o základní hrubou mzdu zaměstnance navýšenou o zdravotní a sociální pojištění placené zaměstnavatelem. Výsledná suma je přitom ještě při výpočtu daně z příjmu fyzických osob zaokrouhlena na celé stovky nahoru.

Kdo a kdy superhrubou mzdu zavedl
Samotná superhrubá mzda vstoupila v platnost v rámci reformy veřejných financí vlády Mirka Topolánka v roce 2008, v zákoně tak ale není označována - jde pouze o jiný název metody výpočtu daně ze mzdy. Právně je superhrubá mzda ukotvena v § 6 odst. 12 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Švarcsystém: tři desetiletí na hraně zákona

 Podání ruky, ilustrační foto


V roce 2017 je zaměstnancům z hrubé mzdy zaměstnavatelem sráženo na sociálním pojištění 6,5 procenta a dalších 25 procent za zaměstnance odvádí zaměstnavatel. Na zdravotním pojištění je zaměstnancům z hrubé mzdy zaměstnavatelem sráženo 4,5 procenta a dalších 9 procent platí za zaměstnance zaměstnavatel.

Celkem tedy odvody na pojistném zaměstnavatelem ze superhrubé mzdy činí 34 procent. Superhrubá mzda je tedy násobkem hrubé mzdy a koeficientu 1,34. Záloha na daň pak samozřejmě může být snížena o příslušné slevy.

Jak se superhrubá mzda počítá? Podívejte se na praktické příklady ZDE.


Mějte přehled: Čtěte o zaměstnaneckých benefitech

 Firemní benefity - ilustrační foto


Čistá mzda

Kolik tedy uvidíte na své výplatní pásce jako skutečnou čistou mzdu, závisí právě na uplatněných daňových slevách. Při stejné hrubé mzdě je tudíž možné mít rozdílnou čistou mzdu, pokud např. někdo uplatňuje daňové zvýhodnění na děti či na slevu na manželku nebo manžela a někdo jiný využívá jen takzvanou slevu na poplatníka.

Čistá mzda je tedy hrubá mzda po odpočtu zákonných srážek – zdravotního a sociálního pojištění (4,5 a 6,5 procenta), zálohy na daň z příjmů a dalších odvodů (výživné, spoření). Součástí čisté mzdy neboli částky k výplatě může být náhrada mzdy za nemoc.


TIP: Spočítejte si svou čistou mzdu na naší kalkulačce čisté mzdy 2018

Výpočet financí


Hrubá mzda

Hrubá mzda představuje peněžní odměnu za práci (součet základní mzdy, osobního ohodnocení, příplatků, prémií, odměn a náhrad, např. za dovolenou) zaměstnance před zdaněním a dalšími odpočty. Je to suma, kterou obvykle sjednává zaměstnavatel se zaměstnancem v pracovní smlouvě.


Víte, že daňové přiznání musíte někdy podávat, i když jste zaměstnanec? Čtěte:

I zaměstnanci musí někdy podávat daňové přiznání. Čtěte, co o tom rozhoduje

Česká republika patří podle studie poradenské společnosti KPMG mezi země s nižším zdaněním příjmů fyzických osob. V ČR činí sazba dně z příjmu fyzických 15 procent. Ostatní země bývalého východního bloku se pohybují v pásmu od deseti do 20 procent, Polsko a Chorvatsko pak mají vyšší než 30procentní sazbu.


Důchod či státní dávky se ze superhrubé mzdy nepočítají

Pozor, superhrubá mzda je určena pouze pro výpočet daně z příjmu fyzických osob. Žádné jiné daně či dávky se s z ní neodvozují. Například státní důchod (i předčasný či invalidní) nebo nemocenské dávky (nemocenská, mateřská, ošetřovné) se počítají z hrubé mzdy a nikoliv superhrubé mzdy. Sociální (důchodové) pojištění se totiž zaměstnancům vypočítává z hrubé mzdy. Stejně tak se z hrubé mzdy zaměstnance vypočítává zdravotní pojištění.

Daňové formuláře ke stažení najdete ZDE

EBF24

Co vše se mění v daňové oblasti v roce 2018? Čtěte: Daňové změny v roce 2018 ulehčí zaměstnancům i podnikatelům

Čtěte také:

OSVČ, nezapomeňte na přehled o příjmech a výdajích, pokuta je až 50 000 Kč

Dohoda o provedení práce: od listopadu ji už nemůže mít každý

Armáda expertů: složité daně i letos uživí tisíce daňových poradců

 Daňový poradce, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).