Menu Zavřít

Superkrach v okresu Jefferson

19. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Alabamský okres dluží 3,2 miliardy dolarů, hrozí...

Celý podtitul:
Alabamský okres dluží 3,2 miliardy dolarů, hrozí největší bankrot samosprávy v dějinách USA

Kouzelné město, tak zní reklamní slogan Birminghamu ve státě Alabama na jihovýchodě USA. Možná by se ale mělo přejmenovat spíše na černokněžnické. Kvůli rozpočtovému kutilství místní vlády totiž čelí občané největšího města v Alabamě i přilehlého okresu Jefferson finanční katastrofě nevídaných rozměrů: na necelých 700 tisíc obyvatel připadá téměř 3,2 miliardy dolarů dluhů, které okres od vzniku finanční krize nedokáže splácet. Pokud se místním úředníkům nepodaří dohodnout s věřiteli, tak se Jefferson County stane největším komunálním krachem v dějinách USA. Dosud tento primát držel kalifornský Orange County, který se v roce 1994 zhroutil kvůli ztrátám z investic do finančních derivátů ve výši 1,6 miliardy dolarů.

EBF24

FINANČNÍ MAGIE
Co je příčinou situace, kdy má okres s ročním rozpočtem kolem 800 milionů dolarů závazky čtyřnásobně vyšší? Za současnými problémy Jefferson County stojí více než deset let staré rozhodnutí. Tehdy se úředníci rozhodli zásadně vylepšit místní nefungující kanalizaci, a jelikož na to neměli v rozpočtu peníze, začalo se stavět na úvěr. Ten první činil jen 300 milionů dolarů, ale postupně se výše závazků šplhala nahoru. Tomu výrazně napomohl finanční spekulant Charles LeCroy z investiční banky Bear Stearns, jenž přesvědčil místní samosprávu, že díky šikovným finančním schématům dokáže okresu zajistit nízké úroky, a tak není problém si půjčovat stále více. Háčkem celé operace bylo, že ono bankovní řešení představovaly finanční deriváty s názvem úrokové swapy, u nichž výše úroků závisí na vývoji finančních trhů. Princip byl jednoduchý – úrokové swapy udrží úroky dole a ze stočného se postupně výstavba kanalizace zaplatí. Zpočátku model fungoval, a tak se do swapových obchodů s Jefferson County postupně zapojily i další banky – kromě J.P. Morgan, současného vlastníka Bear Stearns, to byly i Bank of America a Lehman Brothers. Zároveň se zdánlivě levný způsob opatřování investičních prostředků rozkřikl a desítky dalších okresů od Floridy až po Kalifornii začaly příklad Jefferson County napodobovat. V Birminghamu se dokonce několik let konaly semináře, kde bankéři a místní politici vychvalovali výhody swapového financování.

STAROSTA V OKOVECH
Fungování swapového modelu se ale začalo významně zadrhávat koncem loňského roku, kdy se propadly americké burzy. V té době také společnosti Financial Guaranty Insurance a XL Capital Assurance, které pojistily swapové obligace Jefferson County, utrpěly rozsáhlé ztráty spojené s investicemi do cenných papírů navázaných na hypotéky. Proto agentury Standard & Poor’s a Moody’s začaly snižovat jejich ratingy, což zase vedlo k poklesu ratingů obligací Jefferson County a k raketovému nárůstu úroků. Ty se od ledna do března zvýšily ze tří procent na rovných deset, což znamenalo nabobtnání měsíčních splátek z devíti milionů dolarů na 23 milionů. Okres, přestože zvedl během posledních deseti let stočné pro občany více než čtyřikrát, tak není schopen platit tyto své závazky, a musel ohlásit dramatické úspory. Téměř třetina z 3600 zaměstnanců místní veřejné správy přijde o místo a masivní šetření nastane i ve zdravotnictví a sociální oblasti. Mezitím se o případ začala zajímat FBI, která již loni v prosinci zatkla někdejšího prezidenta okresní komise a následně starostu Birminghamu Larryho Langforda a obvinila jej z podplácení, zpronevěry, praní peněz a krácení daní. Celkově měl Langford, kterého do soudní síně přivedli v poutech, přijmout úplatky ve výši 235 tisíc dolarů. Hrozí mu vězení v celkové délce 805 let. Potrestání se nevyhnulo ani financujícím bankám: americká Komise pro cenné papíry (SEC) kvůli prokázaným nelegálním platbám nařídila J.P. Morgan zaplatit Jefferson County pokutu 50 milionů dolarů a sama komise obdrží dalších 25 milionů. Kromě toho musí banka dle rozhodnutí SEC alabamskému okresu odpustit 647 milionů dolarů požadovaných za předčasné ukončení úvěrového vztahu, což snížilo závazky Jefferson County z 3,9 miliardy dolarů na oněch 3,2 miliardy. Avšak i tato výše dluhů je pro malý okres z amerického jihovýchodu příliš vysoká a krach může nastat v jakémkoliv okamžiku. „Jsme jako pacient v konečném stadiu. Už nám nepomůže ani morfium,“ řekla agentuře Bloomberg prezidentka okresní komise v Jefferson County Bettye Fineová Collinsová.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).