Menu Zavřít

Superturbo pro Nasdaq

2. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Vypálí nový obchodní systém konkurentům burzy rybník?

V centrále elektronické burzy Nasdaq na newyorském Times Square visí kalendáře a v nich je červeně zakroužkováno datum 14. října. Toho dne Nasdaq po více než tříletém úsilí spustí SuperMontage. Jde o nový, superrychlý obchodní systém, který by měl Nasdaqu přinést více obchodů. Brokerům by měl totiž nabídnout daleko větší objem informací o nabídce i poptávce na burzovním trhu. Šéfové Nasdaqu sebevědomě prohlašují, že SuperMontage z něj zase udělá světovou elektronickou burzovní jedničku.
Přesně o den později však Nasdaq o svých ambicích vyšle i zcela jiný signál. Toho dne totiž v Ósace nadobro zhasnou obrazovky japonské elektronické burzy Nasdaq Japan. Když ji Nasdaq roku 2000 spouštěl, oslavoval ji jako první článek v řetězci burz, kterým se chystal obepnout celý svět. Síť měla zákazníkům nabídnout non-stop obchodování a nejčerstvější emise nových akcií. Namísto toho burza v důsledku medvědího trhu a zbrklých chyb ze strany vedení zašla na úbytě.
Nasdaq bezpochyby doufá, že se po tomto novém startu vrátí do pozice světového šampiona. Stejně tak dobře ale může skončit hluboko v pelotonu, a to přímo na domácí půdě, ve Spojených státech. Systém SuperMontage totiž přes všechny výhody neléčí bolest, která Nasdaq trápí nejvíce. Stále větší objem obchodovaných cenných papírů se přesouvá do elektronických komunikačních sítí (ECN) neboli mimoburzovního elektronického obchodního systému pro párování navzájem si vyhovujících pokynů. Přestože je Nasdaq stále druhou největší burzou na světě, 48 procent všech obchodů s tituly Nasdaqu končí u ECN brokerů . To je více než dvojnásobek transakcí provedených přímo Nasdaqem (22 procent).
Pokud tedy SuperMontage nezastaví nárůst obchodování prostřednictvím sítí ECN, globální strategie Nasdaqu vytvořená na vrcholu technologického boomu těžko kdy uspěje. Nejvíc je v současnosti ohrožen úmysl burzy ponechat si akcie z vlastního úpisu (plánovaného na začátek příštího roku), stát se veřejně obchodovanou společností a začít usilovat o zisk. Momentálně ovšem Nasdaq na dobrou investici zrovna nevypadá. Od března roku 2000 totiž kolaps technologických akcií držel jeho obchody při zemi. Emisí nových akcií, které za rozruchem kolem Nasdaqu stály, od veleúspěšného roku 1999 ubylo o celých 89 procent. Stovky firem přeběhly k Newyorské burze (NYSE) nebo naopak upadají v zapomnění. V Nasdaqu se momentálně obchoduje s pouhými 3843 tituly, což je nejméně od roku 1983. Přesto burza nadále vykazuje zisk. Poté, co odepsala 10,3 milionu dolarů za Nasdaq Japan, vykázala v druhém letošním čtvrtletí plus 8,8 milionu. Vedení připouští, že tím, co opravdu potřebuje, je vzestup trhů. SuperMontage by ale každopádně měl být vítaným pomocníkem. „Může se stát supertřídou své kategorie,“ prohlašuje ředitel burzy Hardwick Simmons.
Systém by měl ECN brokery předčít ve všem, v čem vynikají. Ti proto také tvrdě lobbovali u Komise pro cenné papíry (SEC), aby systém nepovolila nebo žádala jeho úpravu. I SuperMontage totiž makléřům umožní zadávat kótace nákupů či prodejů nikoli po jedné, ale hned po několika. Na obrazovkách obchodníků Nasdaqu se už nebudou objevovat pouze nejlepší nabídky kupujícího a prodávajícího a jejich hodnoty. Objemy nabízených akcií se jim budou zobrazovat v pěti rovinách kótací. Systém dále makléřům umožní zadávat anonymní pokyny užívané při velkých blokových obchodech ve prospěch penzijních či investičních fondů, kdy makléři nechtějí přilákat pozornost trhu. Daleko větší automatizace navíc obchodování Nasdaqu zrychlí.
Podle některých odborníků jsou tyto změny úmrtním listem konkurence. „ECN brokerům zvoní hrana. Pokud se jim SuperMontage v rychlosti a informačních tocích vyrovná, zanedlouho budou tituly z ECN v jeho síti,“ tvrdí například výkonný ředitel bostonské finanční poradenské firmy Celent Communications Octavio Marenzi.
Velcí obchodníci však nechtějí přijít o možnost výběru z několika konkurentů. Jeden z nejvýznamnějších makléřů a tvůrců trhu Nasdaqu, firma Schwab Capital Markets, sice SuperMontage začne používat, ale ECN brokery zcela neopustí. Jak říká šéf oddělení investic do akcií Larry Leibowitz: „Neprospělo by nám, kdyby veškerý obchodovaný objem pohltil SuperMontage.“ ECN mají mezi obchodníky několik vlivných spojenců. Někteří z nich se totiž obávají, že SuperMontage bude upřednostňovat makléře Nasdaqu a bude navíc příliš drahý. „Nasdaq ten systém prošpikoval tolika poplatky, že na svou chamtivost brzy dojede,“ prorokuje John J. Wheeler, ředitel obchodů s akciemi (senior equity trading manager) missourské společnosti American Century Investments. Prezident Nasdaqu Ketchum kontruje tím, že některé z těchto poplatků burza nakonec nezavede.
V klidu nezůstávají ani ECN brokeři. Instinet Group a Island ECN, kteří jsou z nich největší (připadá na ně 30,4 procenta objemu obchodů Nasdaqu), se rozhodli pro fúzi. Zkombinují tak své největší přednosti: Instinet se mezi velkými obchodníky těší popularitě, zatímco Island ECN přispěje svým nejlepším týmem aktivních obchodníků. „Bylo by překvapením, kdyby se investoři rozhodli největšího elektronického obchodníka na trhu opustit,“ říká provozní ředitel Instinetu Jean-Marc Bouhelier. Chicagský ECN broker Archipelago na to jde jinak. Jeho systém teď k obchodování využívá sanfranciskou Pacifickou burzu. K provádění příkazů tedy Nasdaq nepotřebuje. U odlákání zákazníků však Archipelago ani „dvojkombinace“ Instinet-Island skončit nehodlají. Nasdaqu chtějí zatopit také tím, že své obchody začnou ohlašovat na jiných burzách. Výnosy, které by si jinak přivlastnil Nasdaq (prodejem údajů o kótacích a obchodech s jinými brokery a investory), tak budou vykazovat sami.
Na úspěchu SuperMontage závisí i budoucnost zahraničních odnoží Nasdaqu. Japonské makléře, kteří si ještě dnes lížou rány, by už Nasdaq k investici do nového systému nepřesvědčil. Zato v Evropě z něj hodlá od sedmého října učinit páteřní systém hned dvou burz - bruselské Nasdaq Europe, zaměřené na přeshraniční obchodování, a německé odnože Nasdaqu. Ta obchoduje s německými akciemi, přičemž využívá spolupráce s malými burzami v Berlíně a Brémách. Cílem je připravit se na začátek hospodářského oživení, s nímž znovu vzroste poptávka po oné profesionální lehkosti, s níž Nasdaq do vážené burzovní společnosti uvádí nováčky.
Na to si však možná ještě hodnou chvíli počká. Do té doby musí věřit, že SuperMontage mu přivede zpět alespoň americké zákazníky. Pokud se jeho prostřednictvím k Nasdaqu nevrátí přeběhlíci k ECN, celosvětové ambice burze příliš nepomohou.

TĚŽKÉ ČASY NASDAQU Z prestiže, kterou technologická burza získala v dobách boomu, mnoho nezůstalo a Nasdaq utržil rány na všech obchodních frontách.

VÝNOSY Výnosy v prvním pololetí poklesly o 6,2 procenta. Nasdaq obchodoval s 3843 tituly, což je méně než v roce 1983.

SOUPEŘI Levnějším a rychlejším soukromým elektronickým burzám ECN se od roku 1997 podařilo odlákat polovinu titulů Nasdaqu.

ZÁMOŘSKÁ EXPANZE Snaha stát se centrem světového akciového trhu přišla vniveč. První vlaštovka, Nasdaq Japan, po dvou letech činnosti v polovině října končí.

Pramen: Nasdaq, BusinessWeek

CIF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Lucie Königová

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).