Menu Zavřít

Superúřad má zelenou

11. 2. 2011
Autor: Euro.cz

Zaměstnanost ing.

CIF24

Poslanci definitivně odklepli návrh zákona o jednotném úřadu práce. Zástupci vládní koalice minulý týden přehlasovali senátorské veto (týdeník EURO 5/2011). Teď už bude zákon čekat jen na prezidentův podpis.
Od letošního dubna se všech dosud samostatných 77 úřadů práce spojí v jeden superúřad. Centrálu bude mít v Praze. Ta přebere část úředníků správy služeb zaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí, dalším článkem bude čtrnáct krajských poboček. Z dosavadních úřadoven se stanou kontaktní místa ve 226 pověřených obcích.
Ministr práce Jaromír Drábek zřízení centrálního úřadu hájil slovy, že hned v prvním roce se ušetří 180 milionů korun z dosavadních provozních nákladů 1,7 miliardy korun. Kritici zákona ovšem úspory zpochybňují, naopak centralizace úřadů podle nich přinese další náklady, například na sjednocení softwaru. Obávají se také, že v době vysoké míry nezaměstnanosti (v lednu vzrostla na 9,7 procenta) se úřady více vzdálí lidem bez práce a ztratí svou akceschopnost. Drábek ale tvrdí, že úředníci jsou na změnu připraveni a že sjednocená instituce bude schopna vyčlenit stovky zaměstnanců pro boj s nelegální prací.

  • Našli jste v článku chybu?