Menu Zavřít

SUPERZAKÁZKA

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Airbus

Čína hodlá koupit osm Airbusů typu A340 a po deseti letadlech modelů A318 a A319. Zmínil se o tom před týdnem francouzský prezident Jacques Chirac během návštěvy čínského prezidenta Ťiang Cemina ve Francii. Tato superdodávka představuje hodnotu zhruba patnácti miliard francouzských franků (2,45 miliardy dolarů). Za letadla A340 čínský odběratel zaplatí devět miliard a za A318 a A319 šest miliard franků.

Konsorcium Airbus, sídlící ve francouzském Toulouse, zahrnuje francouzskou společnost Aérospatiale Matra, německou Daimler-Benz Aerospace, britskou British Aerospace a španělskou Construcciones Aeronauticas. Jeho tiskové oddělení minulý týden pot vrdilo, že pravděpodobně získá další zakázku, a to od francouzské letecké společnosti Air France. Ta se údajně chystá u konsorcia objednat osm letadel A330-200 a podala opci na pět dalších. Tyto stroje mají nahradit dosavadní letku složenou z Airbusů A310 a Boeingů 767-300ER. Dodávky by mohly být zahájeny podle agentury Reuters v roce 2001. Nedávno podepsala kontrakt na dodávky 77 airbusů společnost America West Airlines (ze skupiny Phoenix) a další zakázky těchto letounů v září potvrdila také německá Lufthansa, která je největším zákazníkem konsorcia Airbus.

CIF24

Počet nových zakázek, které Airbus v uplynulých měsících získal, mu zřejmě nyní pomůže dostat se před americký koncern Boeing a stát se největším výrobcem civilních letadel na světě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).