Recept
Zní to strašně, ale je to vynikající. Servíruje se s belgickým pšeničným pivem jako chutný start do nového dne. Ovocná chuť piva se dobře hodí k jablkům a obě tvoří protipól charakteristickým vlastnostem sýra.
- 2 velká čerstvá vejce
- 1 jablko Granny Smith, oloupané a nakrájené na 1/2 cm silné plátky
- malý váleček čerstvého kozího sýra
- oříšek másla
- 1 polévková lžíce mléka
- černý pepř mletý
- špetka cukru
V kastrolu rozpustíme polovinu másla, přidáme 1 jablka a zahříváme je, dokud nezačnou hnědnout. Přidáme špetku cukru a mícháme asi 5 minut, dokud cukr nezkaramelizuje. Poté odstavíme a ukrojíme 3 plátky kozího sýra, každý o síle 1 cm.
Vejce vyklepneme do mísy, přidáme polévkovou lžíci mléka. Našleháme vidličkou, ale ne úplně do tuha. Na pánvi rozpustíme zbytek másla a zahřejeme na nejvyšší teplotu. Až začne máslo bublat, přidáme vejce a teplotu snížíme na střední. Až budou okraje vypadat pevné, omeletu otočíme.
Jednu stranu omelety pokryjeme kroužky kozího sýra a jablky, druhou přeložíme. Odstavíme a necháme asi 1 minutu stát. Omeletu přendáme na teplý talíř, dochutíme mletým pepřem. Ihned servírujeme, samozřejmě s belgickým pšeničným pivem.