Menu Zavřít

Švédové vyšli vstříc Gazpromu. Může využít přístav ke stavbě Nord Stream 2

31. 1. 2017
Autor: nord-stream.com

Dohodu s ruským energetickým gigantem Gazprom dnes odsouhlasilo vedení jihošvédského města Karlshamn. Ruská státní firma tak bude moci využít městský přístav pro budování plynovodu Nord Stream 2. Švédská vláda upustila od námitek proti spolupráci Karlshamnu a společnosti s vazbami na Kreml, napsala agentura Reuters. Nord Stream 2 kritizují východoevropské země včetně České republiky.

Vláda ve Stockholmu vyjádřila dříve znepokojení nad tím, že by přístav na pobřeží Baltského moře sloužil aktivitám Gazpromu. V pondělí ale uvedla, že projekt neohrožuje bezpečnostní zájmy země. Kvůli obavám o národní bezpečnost odmítl minulý měsíc podobnou dohodu s Gazpromem švédský strategicky významný ostrov Gotland.

Neutrální Švédsko čelí zvýšenému napětí ve vztazích s Ruskem. Na Gotlandu loni Švédové rozmístili své vojáky. Ministr obrany Peter Hultqvist také navrhl obnovení všeobecné branné povinnosti. Loni v prosinci Stockholm vyzval místní samosprávy, aby zintenzivnily pohotovostní plánování pro případ války.

V dopise Evropské komisi z listopadu 2015 vyslovily k Nord Stream 2 výhrady Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Podle těchto zemí jde stavba proti zájmům Evropské unie a obsahuje riziko další destabilizace Ukrajiny.

Nord Stream 2 spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu přivádějícího zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Na projektu se v září 2015 dohodl Gazprom s německými společnostmi E.ON a BASF/Wintershall, rakouskou OMV, francouzskou ENGIE a britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell.

MMF24

Mapa projektu Nord Stream 2:

 Mapa projektu Nord Stream 2

Zdroj: Nord Stream 2

Čtěte dále:

Gazprom předložil Evropské komisi návrhy urovnání monopolního sporu

Společně proti Gazpromu. Polsko a Ukrajina chtějí blokovat ruský plyn

Trasa Eugalu je narýsována. Do Česka má přivádět plyn z Nord Stream 2


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).