Menu Zavřít

Švédsko vybralo Cecilii Malmström jako svou eurokomisařku

18. 11. 2009
Autor: profit

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt včera (17.listopadu) nominoval Cecilii Malmström, úspěšnou ministryni pro evropské záležitosti v jeho vládě, na post příští švédské eurokomisařky. Švédsko tak vyslyšelo přání předsedy Evropské komise José Barrosa, aby v Komisi zasedl větší počet žen.

Cecilia Malmström

Autor: ec.europa.eu

Dlouhodobou strategií Evropské komise, která na jaře roku 2007 představila „Plán na zrovnoprávnění žen a mužů 2006 – 2010“, a Evropského parlamentu je dodržování principu rovných příležitostí mužů a žen.

V čele Evropské komise nikdy nestála žena a Evropský parlament měl od zavedení přímých voleb v roce 1979 jen dvě předsedkyně (z celkových 13 dosavadních předsedů). Byly jimi Simone Véil (1979-1982) a Nicole Fontaine (1999-2002) a obě pocházely z Francie.

Předseda EK José Manuel Barroso, který se nachází uprostřed sestavování nové Komise, vyzval členské státy, aby jako své eurokomisaře nominovaly i ženy. Zatím tak učinilo Bulharsko, které jmenovalo Rumianu Jelevu, a očekává se, že se k němu přidá i Lucembursko, Švédsko a Kypr.

V současné době v čele členského státu EU stojí pouze dvě ženy: Angela Merkel v Německu a Dalia Grybauskaite v Litvě.

EBF24

Nominace Cecilie Malmström z Liberální strany (Folkpartiet) hlásicí se k Alianci liberálů a demokratů pro Evropu, která v Evropské komisi vystřídá současnou komisařku Margot Wallström, je velkým překvapením.

Více na EurActiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).