Menu Zavřít

Svět odsuzuje raketový test KLDR

22. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Severní Korea z oblasti severně od Pchjongjangu odpálila v neděli balistickou raketu, která uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova. Japonsko proti testu ostře protestovalo s tím, že je jasným porušením rezoluce OSN. Na žádost Spojených států, Jižní Koreje a Japonska, se dnes sejde Rada bezpečnosti OSN. Ta označila počínání Pchjongjangu za provokaci. Test kritizovala i Čína, zároveň ale vyzvala všechny ke zdrženlivosti.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga uvedl, že raketa dopadla mimo výlučnou ekonomickou zónu Japonska a že nejsou informace o tom, že by poškodila nějaké lodě nebo letadla. Japonský premiér Šinzó Abe chce, aby se severokorejské raketové testy dostaly na program jednání summitu zemí G7, který bude tento měsíc v Itálii.

Podle Bílého domu měla střela kratší dolet než ty, které Severokorejci odpálili při posledních třech zkouškách. „Pokračující zkoušky jsou zklamáním, znepokojují nás,“ řekl v rozhovoru s televizí americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který v Rijádu doprovází na návštěvě prezidenta Donalda Trumpa. Spojené státy žádají KLDR, aby s podobnými testy přestala, a budou na ni nadále vyvíjet ekonomický a diplomatický tlak.

V Japonsku a Jižní Koreji se kvůli nejnovější raketové zkoušce sejdou nejdůležitější činitelé. RB OSN před úterním mimořádným zasedáním, o které požádaly USA, označila podle AP raketový test za do očí bijící a provokativní akt odporující sankcím. Rada bezpečnosti bude podle francouzského zastoupení v úterý diskutovat o nových sankcích.


O předchozíí zkoušce čtěte více:

KLDR otestovala balistickou raketu. USA vyzývají k zesílení sankcí

balistická střela (ilustrační foto)


Předchozí test balistické rakety Severní Korea podnikla minulou neděli. Označila ho za úspěšný s tím, že cílem bylo ověřit schopnost střely nést velkou jadernou hlavici. KLDR má zkoušky balistických raket zakázány Radou bezpečnosti OSN. Ta v úterý Pchjongjangu pohrozila, že pokud bude odpalování raket pokračovat, uvalí na něj přísnější sankce.

Američtí, japonští a jihokorejští diplomaté ve Spojených národech navrhli, aby nové raketové zkoušce Severní Koreje byly věnovány další konzultace v Radě bezpečnosti. Jednání za zavřenými dveřmi by se podle nich mělo uskutečnit v úterý, ale schůzka zatím nebyla oficiálně oznámena.

Nedělní test je druhý od nedávného nástupu Mun Če-ina do funkce jihokorejského prezidenta. Nová hlava státu prosazuje umírněný přístup ke KLDR, s níž Jižní Korea od války v 50. letech minulého století oficiálně neuzavřela mírovou smlouvu. Mun tvrdí, že za určitých podmínek by se do Pchjongjangu vydal a že dialog se Severokorejci musí jít ruku v ruce se sankcemi.

ebf - tip - debata

Severní Korea výzvy, aby svůj raketový a jaderný program zastavila, dlouhodobě ignoruje a tvrdí, že jde o její právo na sebeobranu. Jejím cílem je vyrobit takovou střelu, která by dokázala zasáhnout pevninu Spojených států.

Přečtěte si také:

Protiraketový štít v provozu. Jižní Korea je chráněna americkým deštníkem

Demonstrace jaderné síly: USA testovaly mezikontinentální střelu

Japonci kupují jaderné kryty jako šílení. Poptávka stoupla až desetinásobně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).