Menu Zavřít

Svět podle SPD: cesta za poznáním i konspirační teorie

3. 12. 2017
Autor: Martin Pinkas

Do sněmovny nastoupili noví Okamurovi poslanci a jejich asistenti. Kromě střetu zájmů či spolupráce s StB vynikají třeba v cestě za poznáním nebo v tvorbě konspiračních teorií.

Zdeněk Podal patřil podle svých slov mezi několik málo vyvolených, kteří měli před lety volný přístup k Miloši Zemanovi na jeho vysočinskou chalupu. V době, kdy už nebyl premiérem a ještě nebyl prezidentem, přijímal Podala u sebe doma pravidelně. A návštěvy mu oplácel, dojížděl za ním do královéhradeckého kempu Stříbrný rybník, kde Zdeněk Podal jako vyučený elektrotechnik dělal dlouhé roky správce.

Pevné přátelství dvou mužů důchodového věku s politickými ambicemi mladíků se přetavilo ve spojenectví v okamžiku, kdy Zeman založil svou stranu SPOZ. Když Zdeněk Podal vypráví, že stál u počátku Zemanova politického comebacku, ani na okamžik nepřehání. „To není na vytahování, to je holá pravda,“ říká dnes čtyřiašedesátiletý politik.

Jako velký fanoušek budoucí hlavy státu do Zemanovy strany v roce 2010 vstoupil a postupně se stal jednou z jejích hlavních tváří na Královéhradecku. Se stranou však významnějších úspěchů nedosáhl, a tak se loni dohodl jako v řadě jiných krajů na spolupráci s ambiciózní Okamurovou SPD, která právě v regionech hledala nové politické talenty. Nakonec ho první místopředseda SPD a někdejší poslanec za ODS Radim Fiala přesvědčil, aby vytvořil pro Tomia Okamuru zcela novou královéhradeckou kandidátku. Před letošními sněmovními volbami se dokonce postavil do jejího čela, když z něho nečekaně odstoupil místní podnikatel Ota Janda.

Realizace kampaně

Po říjnových volbách se Zdeněk Podal dostal jako jeden z dvaadvaceti nových poslanců SPD do sněmovny. Vybral si už také svého poslaneckého asistenta. Jeho pravou rukou bude Petr Vrzáň, který zná chodby Poslanecké sněmovny velmi důvěrně. Jako poslanec se tu naposledy pohyboval v roce 1998. Tehdy byl členem klubu SPR-RSČ, strany radikálně pravicového republikána Miroslava Sládka. Od té doby se mnoho změnilo. Ale Vrzáň se přesto do sněmovny vrací. Nejdříve se ke svému comebacku nechce vůbec vyjadřovat. Posléze se rozpovídá.

„Realizoval jsem v kraji celou kampaň. Pan Podal mi to nabídl a já jsem to přijal. Nic víc, nic míň. Není to třeba dál komentovat nebo vysvětlovat,“ říká Vrzáň, který za vlády Mirka Topolánka působil jako šéf státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi. Posléze pracoval jako výkonný ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS), v němž má hlavní slovo společnost Synot miliardáře a senátora Ivo Valenty.

 Klíč k miliardám. Někdejší republikánský poslanec a současný politik SPD Petr Vrzáň je jedním z hlavních lobbistů hazardního byznysu v Česku. Má k tomu tu nejlepší kvalifikaci. Za Topolánkovy vlády ho sám reguloval na ministerstvu financí. Teď se tam možná v rámci tiché podpory SPD Babišově vládě vrátí zpět.
Klíč k miliardám. Někdejší republikánský poslanec a současný politik SPD Petr Vrzáň je jedním z hlavních lobbistů hazardního byznysu v Česku. Má k tomu tu nejlepší kvalifikaci. Za Topolánkovy vlády ho sám reguloval na ministerstvu financí. Teď se tam možná v rámci tiché podpory SPD Babišově vládě vrátí zpět.

Vrzáň tvrdí, že ve sdružení skončil už loni, ale na webu SPELOS je jako kontakt stále uveden jeho telefon, a Vrzáň dokonce zůstává jednatelem dceřiné společnosti tohoto sdružení.

Zdeňku Podalovi tento možný střet zájmů jeho poslaneckého asistenta nevadí. Naopak, s Vrzáněm se v mnohém shodne. „Chápu problém lidí, kteří propadnou hazardu. Na druhé straně, pokud tu šedou zónu zaženeme do kouta, oni si cestu vždycky najdou. To samé prostituce. Proč není zlegalizovaná? Stejně to po celou dobu lidstva bylo, je a vždycky bude. Ty gangy pak ta děvčata vydírají, nejsou pod lékařskou kontrolou, nemají nárok na důchod,“ tvrdí nový poslanec.

Kypřit půdu

Podle šéfa české pobočky Transparency International Davida Ondráčky získá Vrzáň s kartičkou poslaneckého asistenta exkluzivní přístup ke všem zákonodárcům a může vesele lobbovat za hazard, aniž by byl pokládán za lobbistu. „Může tvrdit, že jedná jako asistent poslance. Může takzvaně kypřit půdu předtím, než přijde do sněmovny nová loterijní legislativa,“ upozorňuje Ondráčka.


Čtěte: „Takhle jsem si užíval.“ Šéf bezpečnostního výboru Koten sloužil před rokem 1989 u pohraničníků

Foto z facebookového profilu Radka Kotena z 3. 12. 2016 s popiskem


Kypřit půdu znamená mimo jiné udržovat kontakty se zákonodárci. Do roka nebo do dvou lze očekávat novelizaci loni přijatého loterijního zákona. Hazard je v současnosti velmi dynamickým odvětvím, které musí reagovat na online formy hraní i nové typy zařízení, jako jsou například kvízomaty.

„Samozřejmě se může také otevřít otázka zdanění hazardních společností. SPELOS tlačí na samosprávy, aby nepřijímaly vyhlášky, které hazard z měst a obcí vyhánějí, s tím, že z toho nebudou mít žádný výnos a ty loterijní společnosti navíc přestanou sponzorovat třeba nějaké místní sportovní kluby,“ popisuje Ondráčka. Z pozice poslaneckého asistenta má pak jakákoli aktivita směrem k obcím samozřejmě jinou hodnotu, než pokud by byl dotyčný zástupce loterijního byznysu pouhým lobbistou.

Nezaplatil, jen převedl

Podle stranického transparentního účtu daroval před volbami Vrzáň SPD 100 tisíc korun, ačkoli podle takzvané „gentlemanské dohody“ měli tuto částku straně poslat lídři kandidátek. Jak už bylo řečeno, v Královéhradeckém kraji byl jedničkou Zdeněk Podal. Vrzáň přesto odmítá, že by za Podala částku zaplatil.

„Já jsem pouze zajišťoval platební styk, to znamená převod té částky. Ale platil si to on sám. Na tom není nic zvláštního,“ vysvětluje Vrzáň, který je v Královéhradeckém kraji pokladníkem SPD. Jak ale vysvětlí to, že na transparentním účtu figuruje právě jeho jméno? „No protože jsem to posílal z mého účtu,“ říká Vrzáň lakonicky.

Zdeněk Podal si přitom celou záležitost se sponzorským darem pamatuje jinak. První polovinu prý dal Vrzáňovi v hotovosti, zbytek mu pak poslal na účet. A doklad o transakci? „Zeptejte se pana poslance Podala. To jsou interní věci, na kterých není nic neobvyklého,“ tvrdí Vrzáň. Doložit tvrzení obou mužů nebude jednoduché. O bezhotovostní transakci totiž nemá žádný doklad ani Zdeněk Podal. „Ale i kdyby to za mě zaplatil a já bych mu to teď splácel, nebylo by to nic proti ničemu. Zakázané jsme to neměli,“ říká trochu tajemně nový poslanec.


Seznamte se. Kdo jsou Okamurovi lidé?

Ze Západu přijde smrt. Šiřitel konspirací Koten míří do čela bezpečnostního výboru

Blekota, šiřitelka poplašných zpráv a sběratel titulů. Kdo jsou Okamurovi poslanci?

Noví asistenti poslanců SPD: hazardní lobbista a průvodkyně na cestě poznání

Tisková konference SPD po vstupu do sněmovny


Proč si vlastně Zdeněk Podal vybral jako svého asistenta právě Vrzáně? „Je to všestranně nadaný člověk. Dělá Vrzáňovy Kosice, festival dechových orchestrů včetně Kozlovky a Moravanky,“ zdůvodňuje a doplňuje, že výhodou Vrzáně je také to, že má v Praze byt.

Podal se s Vrzáněm dobře zná z hradecké buňky strany zemanovců (SPO). Oba později přešli k Tomiu Okamurovi, když je o to požádal místopředseda SPD Radim Fiala. Vrzáň teď podle svých slov podniká například v pronajímání bytů či v ekonomickém poradenství. Právě díky němu už si Podal našel v Praze svůj poslanecký byt.

Musím se rozkoukat

Finanční poradci jsou mezi poslanci SPD zjevně oblíbení. Do těchto vod při hledání své asistentky zabrousil i jihomoravský poslanec strany Lubomír Španěl, bývalý elektromontér rozvodných zařízení, který na svém facebookovém profilu ještě nedávno uváděl v kolonce vzdělání Vysokou školu života.

Za poslaneckou asistentku si vybral finanční poradkyni Stanislavu Selouckou ze Strážovic na Hodonínsku. „Věřím, že jsem si vybral to nejlepší. Vyzná se v kancelářských pracích,“ řekl na dotaz Eura Španěl. Kromě rad s hypotékami a stavebním spořením spravuje Stanislava Seloucká na Facebooku několik skupin o vnitřním poznání a pořádá na toto téma přednášky.

 Elektromontér. Další z nových hvězd SPD - Lubomír Španěl ze Šardic na Hodonínsku. Ve Sněmovně se ještě nevyzná. Redaktor týdeníku Euro mu musel pomáhat po obědě v poslanecké kantýně s cestou zpět do sálu. Vyučený elektromontér byl ve spleti malostranských chodeb zcela ztracen.
Elektromontér. Další z nových hvězd SPD - Lubomír Španěl ze Šardic na Hodonínsku. Ve Sněmovně se ještě nevyzná. Redaktor týdeníku Euro mu musel pomáhat po obědě v poslanecké kantýně s cestou zpět do sálu. Vyučený elektromontér byl ve spleti malostranských chodeb zcela ztracen.

„Inspiruji k posunu vědomí a k většímu využívání intuice,“ tvrdí o sobě na svém facebookovém profilu. V Brně organizuje například kurzy „intuitivního vidění dětí“.

„Dívejte, pan Španěl mě požádal a já jsem tu nabídku přijala. Teď jsem přijela z Moravy a musím se tady v té Praze nejdřív rozkoukat,“ uvedla Seloucká na dotaz týdeníku Euro. Se Španělem ji pojí dvouletá spolupráce v rámci jihomoravské buňky SPD.

Krycí jméno Ekonom

Dalšímu poslanci SPD Jaroslavu Holíkovi pomáhá v Poslanecké sněmovně tajemník hnutí Jaroslav Staník, který podle svědectví některých poslanců na půdě parlamentu prohlásil, že „Židi, homosexuálové i cikáni by měli jít do plynu“. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Na Staníka už bylo v této věci podáno trestní oznámení. Předseda SPD Tomio Okamura celou záležitost dosud nekomentoval.

Novou brněnskou poslankyní SPD se v říjnových volbách stala třicetiletá bakalářka Lucie Šafránková. Ta doposud působila jako obchodní manažerka. Natočila i svůdné video, kde k propagaci klientů neváhala využít svých předností. „Pro nás není nic překážkou. Ať už si vymyslíte cokoli, vyplňte poptávkový formulář a nechte to na nás,“ říká na videu spoře oděná manažerka.

Za svého asistenta si vybrala o generaci staršího, dvaašedesátiletého bývalého vojenského učitele Vlastibora Čermáka. Před rokem 1989 byl nejen členem KSČ, ale pomáhal také jako důvěrník tajné Státní bezpečnosti pod krycím jménem Ekonom. Důvěrník StB se obvykle k donášení přímo nezavazoval, ale často tajným důstojníkům předával informace například ze svého zaměstnání, v Čermákově případě z proviantní služby armády v Prostějově a Brně. Přitom ani nemusel vědět, že donáší přímo StB.

„Je to totální nesmysl. V životě jsem nic takového nedělal. Jednou jedinkrát jsem byl osloven, a to jsem řekl, že nic takového dělat nehodlám,“ tvrdí Čermák. V armádě působil až do roku 1994. Před pěti lety zaujal svou politickou iniciativou nazvanou Holešovská výzva, která prosazovala přechod k vládě odborníků a později se zařadila mezi fanouškovské spolky prezidenta Miloše Zemana.

Nadějný kádr

K dosud nejvlivnější funkci kromě Okamury a Fialy má z SPD nakročeno nový poslanec Radek Koten z Vysočiny. Zřejmě bude zvolen předsedou důležitého bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Koten přitom spíše představuje bezpečnostní riziko. Netají se sympatiemi k Rusku a Vladimiru Putinovi, hojně šíří dezinformace z konspiračních webů financovaných Moskvou a patří mezi oddané fanoušky komunistické Pohraniční stráže.

Na Facebooku je IT specialista Radek Koten členem několika skupin, které kritizují Západ a naopak velebí Rusko. Například: „Záchrana světa před Němci, ilumináty a USA“, „Stop Američanům, americkým kolonám a americké provokaci Ruska“ nebo „Chceme pryč z EU a NATO, Rusko je náš opravdový přítel“. Z jeho vyjádření na sociální síti vyplývá, že komunistický režim považuje za lepší zřízení než současnou demokratickou společnost.

 Dezinformátor. Nový poslanec SPD Radek Koten je nešťastnou postavou dneška. Věří, že jsme protektorátem Německa a řídí nás USA. Je přesvědčen, že mikrovlnné trouby jsou životu nebezpečné, a proto je v SSSR dávno zakázali. Jediné, co ještě dává smysl, je Vladimir Putin.

Dezinformátor. Nový poslanec SPD Radek Koten je nešťastnou postavou dneška. Věří, že jsme protektorátem Německa a řídí nás USA. Je přesvědčen, že mikrovlnné trouby jsou životu nebezpečné, a proto je v SSSR dávno zakázali. Jediné, co ještě dává smysl, je Vladimir Putin.

Na svém stranickém i soukromém profilu často sdílí odkazy z dílny konspiračních webů placených ruskou vládou. Mezi jeho oblíbené stránky patří AC24, Parlamentní listy, Aeronet či Sputnik.

Některé dezinformace Koten dokonce sám vytváří. Letos v červenci například napsal na svůj politický profil na Facebooku status o údajných změnách nápisů na českobavorské hranici, kde se podle jeho názoru změnila cedule Staatsgrenze (státní hranice) na Landesgrenze (zemská hranice).

„Máme se obávat, že nejde o pouhé slovíčkaření, ale o hlubší symboliku, která oficiálně zviditelňuje podřízení Česka Německu, a to jak v ekonomické, tak i v politické rovině?“ ptá se Koten.

Týdeník Euro se několikrát pokoušel Radku Kotenovi dovolat, zanechal mu i SMS zprávu. Dokonce ho dvakrát oslovil osobně v Poslanecké sněmovně. Koten ovšem odmítl reagovat. Při posledním pokusu o vyjádření se schoval za svého stranického šéfa Tomio Okamuru. „Bavíme se jen s kvalitními novináři,“ vzkázal Okamura. „Budeme odpovídat jen Parlamentním listům nebo TV Barrandov,“ jmenoval šéf SPD svá oblíbená média, kde dostává nadstandardní prostor.

O SPD dále čtěte:

MMF24

Okamurova firma dostala od Prahy pět milionů, opozice podmínky dotace kritizuje

Odvolatelnost politiků v praxi. V SPD chtějí odchod vlastního poslance


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).