Itálii lze potkat i na Pankráci
Tato část Pankráce mezi Soudním náměstím a „pražským Manhattanem“ je skoupá na hospody vůbec, natož pak na takové, které nabízejí prvek jisté originality. O to více se pozornost soustředila na nový podnik, vyrostlý v jedné z nevzhledných budov se střílnami místo oken.
Nejsem oříznivec pizzerií, a tak jsem do restaurace Trappola vstupoval u vědomí známého pořekadla o jednookém králi mezi slepými. Své prvotní nenadšení jsem začal korigovat hned po vstupu. Velká prostora, členěná nosnými sloupy a po téměř celých dvou stěnách prosklená a pódii horizontálně členěná, skýtá překvapivě příjemný azyl. Interiér nezakrývá nic z typických prvků staveb socialismu. V maximální možné míře je jich využito k dotvoření atmosféry. Stropní překlady, světle zlaté jako polední slunce, jsou částečně skryty hejnem letících racků, nosné sloupy halí svůj málo vábný vzhled koláží z těch krásných plakátů třicátých let minulého věku. Spolu s nenáročným nábytkem, replikami pouličních luceren, odstínem stěn, který kopíruje barvu podvečera ve středomoří, falešnými žaluziemi a stylizovanou pergolou, evokuje místnost docela věrně italskou tratorii na mořském pobřeží. Jen modrá mi tu chybí, barva moře a nebe.
Sedám ke „dvojce“ pod lucernu, jednoduše a ve stejně svěžím duchu prostřené a v momentě je u mne číšník se zdejší nabídkou. Začten do vkusně pojednaného lístku shledávám, že nabídky pizzy, slušně širokou, jednoznačně přebíjí sortiment těstovin, ryb i pokrmů z masa. A protože zde všechno dýchá Itálií, i „dopředu“ vysunutá pracoviště, gril, pec a bar, rozhoduji se pro stejně italskou krmi. Minestrone, Insalata con Gambereti a Spaghetti Amatriciana, tak bude vypadat.
Personál mi nedává mnoho prostoru pro rozhlížení se lokálem. Ledva dopíjím aperitiv, jako mávnutím proutku přede mnou stojí miska kouřící polévky, lákavě vonící jihem. Jednotlivé složky, přítomné v chuti, pořádají dostihy. Vedle rajčat si svůj part drží kořenová zelenina, lesklými oky pomrkávají z povrchu jezírka oleje, svůj čas si nacházejí i cibule a česnek. Nevím, zda part koření tvoří kompletní bouquet garni, ale přítomné byliny a pochutiny drží v chuti své pozice jistě a podmanivě. Se zvláštním, překvapivě hutným a nedrobivým chlebem to byla příjemná partie na počátku celé večeře.
Stejně tak salát. Čerstvé krevetky, hladivě jemné, listy sladkých i hořkých salátů, báječný olej i výrazné olivy hrají kličkovanou tak, aby se každý prvek uplatnil, ale včas přepustil vůdčí pozice dalšímu v pořadí. Pokud lze salátu něco vytknout, potom to je množství. Rajčat a „lupení“ bylo „pro půl pláže“ a ani krevety se neztratily.
Špagety, servírované ihned po salátu s takovou tou lehce přezíravou nonšalancí, která patří k italskému stylu, za sebou vlekou závoj vábící, trochu pikantní směs různých odérů. Převládají tomaty, ovšem i zemitá obilní podstata vlastních těstovin má dost místa k předvedení se. Vydařené jsou špagety také při požití. Pevné, skusu odolávající, vazké jen tolik, aby „hnízdo“ umotané z nich na vidličce došlo bez úhony k ústům, tvoří svou rurální podstatou výraznou opozici salze. Ta, ač se v ní dají vypátrat všechny použité suroviny, působí především a hlavně slaně. A to o více než příčku nad správně vyladěnou rovinou. Ani hodně kompenzující olej nedokázal ostří použité soli ohladit.
Syt více, než by se slušelo, vzdávám se dezertu, nemám ho kam uložit. Končím kávou a očekávám verdikt účtujícího číšníka. Ten si žádá částku 625 korun. S dobrým pocitem téměř kompletně italského večera – jen znamenitý olivový olej byl španělský a okouzlující dívky zcela jistě českého původu – považuji tuto částku za dobrou investici.
Trappola Pizzeria - Ristorante
Na Pankráci 1597 / 74, 140 00 Praha 4
Tel.: +420 261 211 920
Otevírací doba: denně 11:00 – 23.00
počet míst: restaurace 100, v létě zahrada 60
kuchyně: italská
Platební karty: obvyklé, všechny druhy
Jídelní lístek: čeština, angličtina, italština
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, italština
Původ nabízených vín: Itálie
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 53 bodů ze 60
Výběr z jídelního lístku:
Prosciutto Crudo con Parmigiano (parmská šunka s parmazánem) Kč 115,-
Zuppa di Fagioli (jemný fazolový krém) Kč 35,-
Insalata dello Chef (míchaný salát, grilovaná kuřecí prsa, jogurt, jablka a ořechy) Kč 98,-
Pizza Focaccia (pizza chléb s rozmarýnem a olivovým olejem) Kč 39,-
Pizza con Salmone Affumicato (smetana, uzený losos, mozzarella, olivy) Kč 125,-
Fusilli Boscaiola (žampiony, šunka, hrášek, smetana) Kč 95,-
Pesce Spada al Vino Blanco (mečoun na bílém víně s bramborovým pyré a pestem) Kč 285,-
Castolette alla Fabio – 200 g (jehněčí kotletky na brusinkové omáčce s bramborovou kaší) Kč 310,-
T-bone steak „Fiorentina“ - Angus – 500 g (T-bone steak z argentinského plemene Angus) Kč 490,-
Tiramisu della Casa (italský krémový dezert s piškoty) Kč 55,-
Výběr z vinného lístku:
Lambrusco Reggiano DOC Secco Kč 290,-
Pinot grigio Friuli Grave Kč 520,-
Chardonnay Thou Blanc Kč 650,-
Corvo Rosato IGT Kč 420,-
Merlot Lison DOC Kč 450,-
Brunello di Montalcino DOCG Tenuta Caparzo Kč 2280,-