Menu Zavřít

Světoví milionáři se stěhují do evropských měst, míří za kulturou i ekonomickými příležitostmi. Nejvíce je láká Paříž

11. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Milionáři po celém světě stále častěji migrují do evropských měst. Důvodem jsou třeba kulturní i ekonomické příležitosti, rozhoduje však také bezpečnost a daňové podmínky
  • Podle průzkumu společnosti Knight Frank preferuje městský život 83 procent bohatých jedinců, zatímco pouze 17 procent dává přednost venkovu
  • Zemi by v tomto roce mělo změnit 128 tisíc milionářů, ti nejčastěji zamíří do Paříže, Berlína a Barcelony

Milionáři po celém světě stále častěji přesidlují do evropských měst. Podle zprávy realitní a poradenské společnost Knight Frank zvažuje stěhování do zahraničí 83 procent jedinců se jměním vyšším než milion dolarů. Evropský městský život je láká kvůli kulturním a ekonomickým příležitostem. Pouze 17 procent dotazovaných dává přednost venkovu, kde si cení přírodního prostředí a klidnějšího životního tempa.

Knight Frank provedl průzkum mezi 700 movitými osobami z 11 různých zemí, včetně Velké Británie a USA. Společnost zjišťovala atraktivitu evropských měst a rekreačních oblastí, přičemž výsledky byly hodnoceny na základě takzvaného Evropského monitoru životního stylu. Ten posuzoval pět klíčových faktorů: ekonomiku, kvalitu života, životní prostředí, infrastrukturu i mobilitu a lidský kapitál.

Bohatí bohatnou stále více. Jmění pěti nejmajetnějších mužů na světě se za poslední čtyři roky více než zdvojnásobilo
Přečtěte si také:

Bohatí bohatnou stále více. Jmění pěti nejmajetnějších mužů na světě se za poslední čtyři roky více než zdvojnásobilo

Na prvním místě žebříčku se umístila Paříž, která vynikla v kategoriích, jako je ekonomika a lidský kapitál – ty zahrnují například univerzity, sídla korporací a kulturní investice. Naopak Londýn, jenž je často považován za centrum bohatých, se nedostal ani mezi prvních pět měst. Místo toho skončil až sedmý. Druhou nejvyhledávanější lokací se stal Berlín a hned po něm Barcelona. Jako čtvrtá se umístila Vídeň a jako poslední se do první pětky vtěsnal Madrid.

Bezpečnost i daňové příležitosti

Zpráva také uvádí, že podle společnosti Henley & Partners, která sleduje migrační trendy, plánuje v roce 2024 stěhování napříč zeměmi rekordních 128 tisíc milionářů. Ještě loni jich přitom bylo o osm tisíc méně. Téměř pětina jedinců, jejichž jmění přesahuje 30 milionů dolarů, hodlá dokonce získat druhý pas nebo občanství jiného státu.

Outstream Placeholder

Hlavními prioritami milionářů při změně lokality jsou bezpečnost a soukromí, roli při rozhodování hrají také podmínky týkající se zaměstnání, daní a vzdělání. Preference se přitom odvíjí podle věku. Zatímco generace Z a mileniálové upřednostňují zaměstnání, starší generace kladou větší důraz na daňové otázky.

„Bezpečnost a daňové záležitosti jsou pro bohaté jedince při stěhování důležitější než otázky víz. S rostoucí geopolitickou nestabilitou a výzvami ohledně soukromí v digitálním věku není tato preference překvapivá,“ píše se ve zprávě.

Podle Kate Everett-Allenové, vedoucí evropského výzkumu rezidenčního trhu společnosti Knight Frank, vedou movité jednotlivce k přesunům do příznivějších jurisdikcí také geopolitické napětí a změny v politice. „Jak rychle mohou bohatí reagovat na finanční rizika, ukázal překotný odliv 1,5 miliardy švýcarských franků z Credit Suisse na konci roku 2022,“ komentuje pro CNBC.

Ze Spojeného království bohatí mizí

Na migraci milionářů poukazovali v Henley & Partners už dříve. Například v souvislosti se Spojeným královstvím, které bylo mezi bohatými velice oblíbené. Letos ho však opustí zhruba 9500 movitých, tedy o 4200 více než v předchozím roce. V letech 2017 až 2023 pak v souvislosti s Brexitem odešlo celkem 16 500 movitých osob.

ebf - tip - debata

Hlavním důvodem exodu bylo zrušení daňového statusu „non-dom“, jenž dříve umožňoval cizincům neplatit daně ze svých mezinárodních příjmů – což bylo zvláště oblíbené právě mezi miliardáři. Mezi další důvody patří možné zvýšení školného na soukromých školách a vysoké daně z nemovitostí.

Bohatí Američané si kupují druhé i třetí občanství. Chtějí tak minimalizovat finanční a geopolitická rizika
Přečtěte si také:

Bohatí Američané si kupují druhé i třetí občanství. Chtějí tak minimalizovat finanční a geopolitická rizika

Podle zprávy UBS Global Wealth Report by tyto změny mohly ve Velké Británii způsobit pokles milionářské populace i do budoucnosti. Konkrétně by tam v roce 2028 mohlo žít 2,5 milionu bohatých, tedy o půl milionu méně než v minulém roce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).