Menu Zavřít

Světový obchod se vrací na úroveň před krizí. Letos překoná i růst ekonomiky

30. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Původně to vypadalo, že letošní rok bude rokem obchodní války. Místo toho se ale stal rokem obchodního rozkvětu. Rok 2017 pomalu končí a Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje, že objem obchodu se službami a zbožím vykáže růst o 4,2 procenta. Tempo tak zrychlí z loňských 2,4 procenta. Letos to bude také poprvé od roku 2014, kdy růst obchodu překoná růst ekonomiky. Obchod se tak vrací do dnů před krizí, kdy byl takový výkon běžný.

Mezi vítěze budou podle agentury Bloomberg letos patřit výrobní mocnosti jako je Německo a Čína, ale i producenti elektroniky, například Jižní Korea. Ta dnes po měsících růstu vývozu poprvé od roku 2011 zvýšila hlavní úrokovou sazbu. Z firem, kterým současný vývoj pomáhá, agentura upozorňuje třeba na Caterpillar či Samsung.

Sledované údaje ze zpracovatelského sektoru naznačují, že oživení bude pokračovat i příští rok. Vážený průměr indexů nákupních manažerů předních obchodních partnerů Číny podle rychlého odhadu v listopadu činil 56,3 procenta, nejvíce od února 2011. V případě Číny index nečekaně vystoupil na 51,8 procenta.

To však neznamená, že hrozba ochranářské politiky je zažehnána. Americký prezident Donald Trump stále slibuje zásah proti zemím, o kterých se Spojené státy domnívají, že se nechovají v obchodě poctivě, a v plánu má i vyjednání obchodních dohod příznivějších pro USA. Zatímco Bílý dům se zaměřuje na prosazení nižších daní, jsou zde stále známky toho, že Trump se chystá zpřísnit postoj v otázce obchodu.

Americké ministerstvo obchodu tento týden učinilo neobvyklý krok v oblasti svých pravomocí, který nevyužilo více než čtvrt století. Zahájilo totiž vyšetřování okolností dovozu hliníku z Číny, které by mohlo vést až k zavedení cel.


Trump sazí na uhlí a jádro:

Trumpova cesta do minulosti: na záchranu uhlí dá přes 200 miliard ročně

 Rypadlo Falkirk Mining Company v Severní Dakotě


Spojené státy podnikly i další kroky v oblasti obchodu a nepřestanou zřejmě ani příští rok, protože mimo jiné pokračuje vyšetřování praktik, které Čína používá v oblasti duševního vlastnictví. Washington rovněž navrhl změny Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), které odmítá Mexiko a Kanada, což zvyšuje riziko, že Trump splní své hrozby a od smlouvy odstoupí. Spojené státy rovněž chtějí přepracovat obchodní dohodu s Jižní Koreou.

Zatímco rizika spojená s napětím v obchodní oblasti zůstávají, ekonomické pozadí je mnohem příznivější. Analytici bank Goldman Sachs Group a Barclays odhadují, že růst světové ekonomiky příští rok dosáhne čtyř procent.

Oživení obchodu také posiluje důvěru jinde. Objevilo se oživení investic, jak firmy vynakládají více peněz na modernizaci a expanzi, aby uspokojily poptávku.


Ocelová města v ohrožení: vyžene Brusel těžký průmysl z Evropy?

Ocelárna, ilustrační foto


A navzdory Trumpovým protekcionistickým snahám se v jiných částech světa dál uzavírají obchodní dohody. Jednání o dohodě o volném obchodu Transpacifické partnerství (TPP), které Trump opustil, zbývajících 11 členů obnovilo.

„Zdá se, že globální ekonomika zůstane v roce 2018 v dobré kondici, protože přetrvá ta široká ekonomická síla, která se projevila v tomto roce,“ uvedla ve své nedávné zprávě výzkumná společnost Oxford Economics. Ta současně zvýšila prognózu růstu světového obchodu na příští rok o půl procentního bodu na 4,2 procenta a uvedla, že vidí prostor pro další revizi směrem vzhůru.

CIF24

Čtěte více:

Ilona Švihlíková: Inflace jako velká záhada

Mnoho povyku pro nic. Číňané v Česku jen ukládají volné peníze a kupují vliv

Zlatá horečka zachvátila dna oceánů. Bojuje se o vzácné kovy

Stroj pro průzkum mořského dna.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).