Menu Zavřít

Světový podnikatel roku Mohed Altrad: Mám štěstí

12. 6. 2015
Autor: studiophenix

Mohed Altrad si získal porotce v Monte Carlu a vyhrál soutěž EY podnikatel roku 2015 svým dojemným příběhem chudého beduínského chlapce, který uspěl ve Francii, kde vybudoval přední lešenářskou firmu.

„Byl jsem na dovolené v jižní Francii, když ke mně přišel muž a řekl, jestli nechci koupit krachující firmu vyrábějící lešení. Ani jsem nevěděl, co slovo lešení znamená. On mi to vysvětlil a já si řekl, že stavět se přece bude vždycky, a podnik koupil. Byla to náhoda, měl jsem štěstí,“ popisuje v rozhovoru pro týdeník Euro počátky Altrad Group. Skupina má dnes obrat miliardu dolarů. Na jaře navíc koupila nizozemskou stavební společnost Hertel, která jí obrat zdvojnásobí.

Galerie: byznys Oscary v Monte Carlu

Altrad se narodil v Sýrii nedaleko města Raqqa, které je dnes centrem Islámského státu. Tak jako tisíce Syřanů prchajících před válkou i on přišel do Evropy bez znalosti francouzštiny a bez prostředků.

Podnikatel, jehož věk není známý, protože beduíni rodné listy nedělali, koupil před čtyřmi lety krachující ragbyový klub Hérault Rugby. Nyní chodí na každý zápas. Za záchranu klubu obdržel Řád čestné legie, nejvyšší francouzské vyznamenání. Altrad také píše romány včetně doporučené četby pro školy.

Rozhovor s Mohedem Altradem čtěte v pondělí v týdeníku Euro


Čtěte také:

Světový podnikatel roku: firmu jsem koupil náhodou, měl jsem štěstí

WT100

Světovým podnikatelem roku je „miliardář z chatrče”

  • Našli jste v článku chybu?