Menu Zavřít

Světový průměr

14. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Čerpání z fondů Evropské unie se v tuzemsku výrazně zpožďuje

Autenticitou se někdy můžete nejlépe prodat – Jack Welch Inovace jsou dnes moderním pojmem. Není divu. Dnešní svět je velmi dynamický, životní rytmus hektický. Evropské společenství deklaruje záměr pro udržitelný a dynamický rozvoj svými závaznými strategickými dokumenty, které jsou následně rozpracovávány do národních a regionálních podob. Jak hospodářský růst a konkurenceschopnost v makroměřítku, tak prosperita firem v mikroměřítku jsou významně závislé na schopnostech firem inovovat své produkty a oslovovat trh produkty novými. Česká republika naštěstí není už jen montážní dílnou, ale stále více firem zde buduje svá konstrukční a vývojová centra. Řada nadnárodních koncernů působících v ČR i ryze českých podniků je velmi vývojově progresivních a zachovává si takto významné postavení ve svém oboru a zasloužený kus koláče na trhu. Vzniká mnoho malých hi-tech podniků, jejichž existence je založena na unikátní inovativní technologii. České inovace pro globální trhy (CI4GM) je ryze soukromá česko-americká společnost působící v ČR od roku 2004 v oblasti podpory inovací. Zaměřuje se na pomoc začínajícím a malým podnikatelům se silnou inovativní myšlenkou a nedostatkem obchodních vazeb a zkušeností, kterým následně pomáhá svou manažerskou kvalifikací a sítí obchodních kontaktů prorazit na mezinárodní trhy. CI4GM také ve prospěch svých klientů efektivně využívá rozsáhlou základnu státní a institucionální podpory podnikání financované z veřejných fondů. Spolupracuje s univerzitami, vědeckotechnologickými parky, podnikatelskými inkubátory, klastry a jinými organizacemi s úzkým vztahem k aplikovanému výzkumu, vývoji a inovací.

Stav turbulence.

Zkušenosti CI4GM s inovačním prostředím v Česku vypovídají o turbulentním stavu, mnohdy překotných aktivitách s nepříliš vysokou efektivitou. Tento stav je typický pro vysoce rizikové prostředí inovačního podnikání, odvážné vize a nedostatek relevantních zkušeností. Entuziasmus je podporován vysokým objemem finančních prostředků plynoucích v dané oblasti z EU. Ve světovém měřítku vyspělých ekonomik je ČR v oblasti inovační činnosti, aplikovaného výzkumu a vývoje a transferu technologií včetně jejich efektivní institucionální podpory průměrná.
Inovační činnost je v současné době nejmarkantnější v oblastech s vysokou dynamikou technologického rozvoje. Jde zejména o nové technické materiály, pokročilé stavební technologie, nanotechnologie, environmentální technologie, mechatroniku, moderní energetické technologie, informační a komunikační technologie, dále biotechnologie, genetika, moderní chemické a analytické metody a podobně. Inovační činnost je opodstatněná také v oblastech organizačně správních, managementu, marketingu a služeb.
V návaznosti na strategie unie poskytuje EU řadu programů zaměřených na podporu podnikání, inovace, růst konkurenceschopnosti. Některé jsou zaměřeny na malé a střední podnikání, uvedení inovačních technologií do praxe, jiné na univerzity a instituce vědy a výzkumu a podporují zejména aplikovaný výzkum a vývoj. V programovém období 2007 až 2013 jde především o operační programy Podnikání a inovace, Výzkum a vývoj pro inovace a Vzdělávání pro konkurenceschopnost, dále pak sedmý rámcový program EU.

Za vlastní.

Řada moderních firem realizuje svou vývojovou a inovační činnost ve vlastní režii. K tomuto rozhodnutí je vede relativní dostatek vlastních financí, komplikace při získávání a řízení projektů financovaných ze zdrojů EU, nedůvěra ve spolupráci z důvodů ochrany vlastního know-how, nedůvěra v patentovou ochranu a podobně.
Jednou z problematických kapitol je spolupráce vysokých škol a veřejných výzkumných organizací s průmyslem. Ve světě je propojení sfér univerzit a průmyslu významným zdrojem progresivních, komerčně životaschopných myšlenek. V českém prostředí je však takováto spolupráce teprve v začátcích. Kromě vzdělávací a vědecké úlohy vysokých škol se začíná klást důraz na takzvanou třetí roli, tedy aplikovaný výzkum a vývoj pro přímé využití v praxi. V této souvislosti postupně vznikají na univerzitách centra transferu technologií, zabezpečující komunikaci s průmyslovými podniky v oblasti společného vývoje a inovací, obstarávající ochranu a využití portfolia duševního vlastnictví vzniklého výzkumnými týmy univerzitních center. CI4GM navrhuje model spolupráce s univerzitami v oblasti transferu technologií (viz xxx); přičemž na základě tohoto modelu již rozvíjí spolupráci s některými českými vysokými školami.

WT100

V inkubátoru.

Kvůli podpoře začínajících inovačních technologických firem vznikají podnikatelské inkubátory, ať už zakládané univerzitami, sdružením právnických osob (měst či krajů) nebo na soukromé bázi. Doba pobytu v inkubátoru je zpravidla dva až tři roky a za tu dobu se dostane firmě dotovaných podnikatelských ploch včetně zázemí, konzultačních a jiných podpůrných služeb. Podobně vznikají v blízkosti univerzitních campusů také vědeckotechnologické parky, které pronajímají plochy již etablovaným firmám usilujícím o praktickou spolupráci s univerzitami, ať už v oblasti výzkumu a vývoje, řešení technických úkolů nebo vzdělávání a zabezpečení svých personálních potřeb a uplatnění vlastních absolventů.
Významnou roli by v oblasti inovační činnosti v budoucnu měly sehrávat klastrové aktivity, a zejména pak technologické platformy, které jsou klastrovým aktivitám analogické, ale odehrávají se v mezinárodním měřítku sdružujíce strategicky důležité hráče v oboru. Inovovat neznamená pouze nahradit staré novým, nýbrž přinést do systému novou přidanou hodnotu spočívající v nekonvenčním řešení založeném na bezprecedentním pohledu na problém. K tomu se vztahuje i úvodní citát J. Welche, který naznačuje, že úspěšný bude originální autentický konstruktivní přístup čerpající nepředpojatě inspiraci z bezedných potenciálů kolektivního nevědomí.

Adam Pawliczek,
Czech Innovation for Global Markets

  • Našli jste v článku chybu?