Arte Vini se už tři roky snaží narušit poklid českého vinařství
V čase, kdy domácí produkce sestávala povýtce z vín vysokých a vyšších jakostních stupňů, kdy pozdní sběry byly základem, pod nějž vinaři nešli, objevila se společnost Arte Vini s nápadem, který se časem ukázal jako báječný. Bylo to v roce 2009 a hned prvním počinem si firma zajistila pozornost.
Jako ve Francii
Veltlínské zelené Green 2008 pořádně rozvlnilo poklidně dřímající hladinu českého vinařského rybníku. Láhev lehce nazelenalého odstínu, jednoduchá etiketa s prostým logotypem a stále ještě ne všemi přijímaný šroubový uzávěr. Víno samo potom bylo stejně příjemným rozšířením nabídky. V již zmíněných trendech tehdejšího času se podařilo vrátit konzumentovi postrádané lehké víno s patrným charakterem odrůdy. Přitom nešlo o nějakou „vodičku“, veltlín měl korpulentní tělo, živoucí průběh chuti, příjemný doběh.
Arte Vini pracuje stejným systémem, jakým ve Francii ti, jimž se říká négociant-éleveur. To jest obstarává a smluvně zajišťuje hrozny z nejlepších lokalit v nejvyšší kvalitě, ty odkoupí a už ve své režii zajistí jejich další zpracování. Toto se odehrává v pískovcových sklepích společnosti v Novém Šaldorfu.
Společnost si stanovila cíl pracovat s vinohradníky respektujícími metody přírodě blízké, což dává záruku optimálních vlastností pěstovaných hroznů. Navíc s odrůdami, které jsou na Znojemsku doma, mají tam dobré podmínky a odvděčují se mimořádnou jakostí hroznů. Tohle vše se dá objevit ve většině z lahví, které dnes šaldorfský sklep opouštějí.
Green však vykazuje jednu zvláštnost – velmi dobře se uchytil v restauracích, kde se prodává i na desítky lahví denně, pro domácí spotřebu jej však zatím pijáci vína neobjevili. Jde přitom o veskrze přívětivý nápoj se slušným poměrem ceny ke kvalitě, jakou za ni dostáváte. Snad se na privátní spotřebitele dostane nyní, kdy se víno plní do lahví magnum o objemu 1,5 litru, což je pro gastronomii v případě žádaných nápojů příjemnější.
Perlička s puncem svěžesti
Seznamme se tedy s etiketou Green 2011 Veltlínské zelené suché – moravské zemské víno, které se tak úspěšně etablovalo na trhu a stalo se téměř synonymem pro bílá rozlévaná vína v překvapivě široké síti podniků nejrůznějšího gastronomického zaměření. Odstín světlého zlata, taková je barva tohoto veltlínu. Kytka nabízí bohatou „šťavnatou“ vůni sadů, proloženou hroznem a lučinami. Prosazují se v ní i stopy jižního ovoce.
V chuti se projeví nezralé zelené jablko. Chuť je umocněna vstupy světlých peckovin, podpořena zdravě sebevědomou kyselinou. Doušek má mimořádně svěží charakter, kde se typická kořenitost odrůdy poněkud skrývá za sotva patrnou, taktak zaznamenatelnou stopou cukru, provázenou lehkým minerálním dotekem. Oboje především nenápadně hladí ostřejší projevy živých kyselin, do chuti ovšem nijak dramaticky nepromlouvá. Živý dojem obstarává drobounká perlička, která nese punc svěžesti do samého odeznění. Alkohol se výrazně neprosazuje, je umně zastřen rozmáchlým ovocitým projevem.
Vnímavě připravené víno si však přes všechen přece jen mírně konfekční projev líbivosti zachovává to základní. A tím je vysoká odrůdová věrnost, velice dobrá pitelnost a svěží, do jisté míry pikantní charakter ne až tak robustního těla.
Green 2011 Veltlínské zelené – suché
Použité odrůdy 100 % Veltlínské zelené
Školení po dvanáctihodinové studené maceraci rozrušených bobulí a následném lisování další zrání na hrubých kalech v inoxových tancích asi deset dní, na kvasnicích potom další zhruba tři měsíce; po stočení poslední krátké ležení na láhvi asi dva tři týdny
Alkohol 12 %
Vývojový potenciál určeno k okamžité konzumaci
Distributor: www.artevini.cz