Menu Zavřít

Svoboda za miliardu

29. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Hyundai

PRAHA (zao) - Šéf největší korejské automobilky Hyundai Čong Mong-ku byl minulou středu propuštěn z vazby, kde kvůli obvinění z vytváření korupčních fondů strávil dva měsíce. Svobodu si koupil kaucí ve výši jedné miliardy wonů, tedy zhruba třiadvaceti milionů korun. „Uvážili jsme, že jeho delší zadržení by mohlo způsobit potíže v řízení firmy a mít negativní dopad na ekonomiku země,“ uvedl soud ve svém prohlášení.
„Po opuštění věznice byl Čong ihned převezen na lékařskou prohlídku do nemocnice, neboť trpí vysokým tlakem, problémy s dýcháním a závratěmi,“ řekl mluvčí Hyundaie Jake Jang. Dodal, že osmašedesátiletý manažer však v nemocnici nezůstane příliš dlouho. Propuštění šéfa automobilky zřejmě oživí pozastavené přípravy investice Korejců v Nošovicích, kterou po dobu uvěznění svého šéfa zaměstnanci Hyundaie přes všechna prohlášení drželi u ledu.
Vcelku brzké propuštění z vazby dále jen potvrzuje spekulace, které říkají, že Korea si nemůže dovolit Čong Mong-Kua potrestat příliš tvrdě, protože na koncernu, v jehož čele stojí, závisí příliš velká část korejské ekonomiky. První věc, kterou bude muset propuštěný manažer řešit, je tradiční každoroční stávka odborů kvůli zvýšení mezd. Čtyři dny stávky minulý týden už způsobily firmě Hyundai výrazný výpadek výroby více než dvou a půl tisíc vozů v hodnotě přes tři čtvrtě miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).