Menu Zavřít

Svoji šanci na trhu vidí v módě

6. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Jitex

MILEVSKO (rek) - Společnost Jitex uzavře koncem srpna svůj poslední závod na výrobu konfekce v Česku, který provozuje v Milevsku. Od září tak přijde o práci zhruba 300 současných zaměstnanců továrny. Desítky jich už nyní zůstávají doma s osmdesáti procenty platu. Část výroby se firma snaží přesunout do Písku, kde doposud provozuje pouze modelárnu a barevnu. „Jak velkou kapacitu přesuneme, nedokážu v tuto chvíli říci,“ sdělil týdeníku EURO člen představenstva Jitexu Jan Roušal. Firma již delší dobu šije asi deset až patnáct procent ze své celkové produkce v Indii, Číně, Ukrajině a Bělorusku. „V těchto zemích není problém s ekologií, cenou energií a mezd, nejsou sociální problémy. Se zpevňováním eura a levnými dovozy do unie je výroba na východě proces, do něhož se zapojují všichni,“ dodal Roušal. Investovat do továren na východě však považuje za zbytečné: „Dnes vám udělají, na co si vzpomenete, včetně návrhů.“
Výroba v Jitexu klesá od roku 2001. Textilka, která zásobuje především tuzemský trh, se snaží šít menší série pro majetnější zákazníky a udržet zavedenou značku. Firma vidí šanci ve speciálních nebo vysoce módních kolekcích. Ty dokážou tvořit malé agilní firmy, k čemuž Jitex směřuje. V budoucnu bude mít maximálně 350 zaměstnanců, více než tisícovku lidí firma již propustila nebo tak učiní v nejbližší době.
Textilní výrobu od mateřské společnosti Jitex Písek loni převzala nově vzniklá firma Jitex, a. s. Mateřská Jitex Písek si ponechala jen činnosti, jež s textilní produkcí nesouvisejí, například provoz teplárny. Své bývalé provozy pronajímá jiným firmám na logistiku, opravárenství, malovýrobu či řemesla. Týká se to nejen milevského podniku, ale i bývalých závodů v Bechyni, Týně nad Vltavou, Horažďovicích a Rožmitále pod Třemšínem, které textilka uzavřela před třemi roky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).