Menu Zavřít

Frey odchází z Monety. Švýcarský investor snížil svůj podíl z pěti na necelá tři procenta

12. 12. 2018
Autor: Profimedia.cz

Švýcarský investor Rainer-Marc Frey snižuje svůj podíl v Monetě Money Bank. Na začátku prosince v rámci informační povinnosti České národní bance oznámil, že místo pěti procent má nově už „jen“ 2,94 procenta akcií. Prodal tedy akcie v hodnotě zhruba 830 milionů korun, aktuální podíl má tržní hodnotu 1,15 miliardy korun.

Rainer-Marc Frey vedl v minulých letech investiční skupiny RMF Investment Group a Horizon21, současně nakupuje podíly ve firmách i napřímo. Je například spoluvlastníkem koncernu Lonrho, který se zaměřuje na africké země a působí v řadě oborů od zemědělství po cestovní ruch. Přímo jako fyzická osoba nakoupil i akcie Monety, a to během primárního úpisu akcií na jaře roku 2016.

Moneta Money Bank má na české poměry nezvykle roztříštěnou akcionářskou strukturu. Největším akcionářem je zřejmě investiční skupina BlackRock s 5,13 procenta akcií. Mezi většími akcionáři lze nalézt velké banky a správce aktiv ze západní Evropy a Spojených států, ale i dva exotičtější podílníky. Téměř čtyři procenta akcií má singapurský suverénní fond GIC, lehce přes jedno procento drží Kuwait Investment Authority.

Poměry v bance se mohou změnit, pokud proběhne dohodnutá fúze s Air Bank a českým i slovenským Home Creditem. V takovém případě by téměř 25procentní podíl v Monetě získal Home Credit Group kontrolovaný miliardářem Petrem Kellnerem. Transakce je podmíněna získáním souhlasu ze strany regulátora i akcionářů Monety.

Přečtěte si komentář: Čeho se bojí české banky?

 Jiří Zatloukal

Přečtěte si také:

Na návštěvě u jednorožce. Můžeme být větší než řada bank, říká zakladatel Revolutu

Dluhy k nezaplacení. Obchodníci se perou o pohledávky bank

EBF24

Banky vydělaly na úrokových sazbách, jejich zisk letos stoupl na téměř 44 miliard

Velký úklid: největší české banky propustí 1500 úředníků

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).