Menu Zavřít

ŠVÝCAŘI, DO TOHO!

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Novou huť chtějí firmy Duferco a MSF Metal Trade

Spekulace o totožnosti zájemce o ostravskou Novou huť jsou ty tam. Zástupce společnosti CEC Petr Wojtyla minulý týden potvrdil, že o největší českou huť se ucházejí švýcarské firmy Duferco a MSF Metal Trade. Společnost CEC tak splnila poslední z podmínek stanovených Fondem národního majetku a demaskovala identitu zájemce. Švýcarské společnosti se totiž doposud odmítaly veřejně prezentovat, protože měly obavy z případného poklesu svých akcií na burze. Vláda proto neměla jistotu, zda za CEC stojí vskutku bonitní seriózní zájemce.

Wojtyla tvrdí, že oficiální dopisy adresované českým vládním představitelům a Fondu národního majetku ještě do Čech nedorazily. I přesto se Bruno Bolfo, který je majitelem společnosti Duferco, dohodl na schůzce s představiteli investiční banky CS First Boston, kam si stát před čtyřmi lety zaparkoval 18,25 procenta akcií Nové huti. Cílem této operace tehdy bylo „zesoukromnit státem vlastněnou Novou huť tak, aby dcera Světové banky IFC pro ni mohla uvolnit úvěr ve výši 650 milionů dolarů.

Michal Šušák z CS First Boston potvrdil týdeníku EURO, že schůzka s nejvyšším představitelem společnosti Duferco má proběhnout 5. 5. po uzávěrce tohoto vydání. „Pokud se skutečně potvrdí její zájem, určitě je dobrým partnerem pro Novou huť. Duferco je největším traderem na světě a pro ostravský podnik by to byla fantastická šance využít jeho distribuční sítě, uvedl zástupce CS First Boston před setkáním s Bolfem.

Přesto upozorňuje, že je příliš brzy na předčasný optimismus, zejména vzhledem k současné tragické situaci v Nové huti. „Ani tak silná společnost, jakou je Duferco, nemusí být zárukou, že to s hutěmi dopadne dobře, dodal Šušák.

Duferco je největším evropským obchodníkem se železem, jehož pět set zaměstnanců působí ve čtyřiceti zemích na světě. Firmu založil před jednadvaceti lety italský Švýcar Bruno Bolfo. Společnost se sídlem v Luganu měla v roce 1998 obrat ve výši tří miliard dolarů.

Druhá švýcarská společnost MSF Metal Trade již v současnosti dodává do Nové huti rudu, nikoliv však v takovém množství jako její hlavní dodavatel britský off–shore Shiran.

Podle původního plánu měla být strategickým kontraktorem nového vlastníka Nové huti společnost Heckett MultiServ, která by díky svým zkušenostem zefektivnila provozy, které se nezabývají přímo core–businessem neboli výrobou a válcováním. Kromě outsourcingového partnera by do obchodu vstoupila poradenská společnost Deloitte & Touche, která by měla na starosti věcnou, materiální organizační a finanční restrukturalizaci ostravského podniku.

Odhalená identita zájemce o Novou huť staví české vládní představitele do nové situace. Britskou společnost CEC, která odkoupila od manažerů Nové huti obchodní podíl ve společnosti Petrcíle, zástupci Fondu národního majetku i ministerstva financí dosud považovali za nedůvěryhodného partnera (EURO 16/2000). Převzetí společnosti Petrcíle, která je díky smlouvě s fondem klíčem k privatizaci Nové huti, mluvčí ministerstva financí Libor Vacek před třemi týdny označil za nepřátelský krok.

Analytik Erste Bank Petr Dědeček je názoru, že kdokoliv, kdo vstoupí do Nové huti a bude ji schopen pomoci zajistit odbyt, je pro investora i vládu dobrým byznysem. Vzhledem k distribučním sítím Duferca to určitě nebude problém. „Rozumná vláda by jim Novou huť prodala okamžitě. Pokud strategický partner vstoupí do huti dostatečně rychle, vláda si může odškrtnout jeden problém, řekl pro týdeník EURO Dědeček.

Duferco je totiž společně s MSF Metal Trade jediným známým zájemcem o zadlužený ostravský gigant. To ale odpovídá jejich dlouhodobé strategii. Švýcarská společnost například podle deníku Mladá fronta Dnes loni získala zadluženou americkou ocelářskou společnost Caparo Steel. Nakoupila také 60 procent ruského výrobce pro elektrotechniku Verch–Isetska a 75 procent belgického výrobce Hoogovens UGB.

MMF24

Zajímavou aktivitou Duferca je vytvoření aliance se společností E–Steel. Tyto dvě firmy se chystají vyvinout integrovaný systém, který by díky technologii webových stránek zlepšil služby zákazníkům a snížil provozní náklady. Představitelé E–Steel uvádějí, že Duferco si firmu vybralo právě kvůli její internetové technologii, která umožňuje členům obchodování on–line v reálném čase.

Švýcarské společnosti jsou tudíž v současnosti jediným skutečným zájemcem o zadluženou ostravskou huť. Zprávy o údajném zájmu indického ocelářského gigantu Ispat vyvrátili představitelé Nové huti před dvěma týdny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).