Menu Zavřít

ŠVÝCAŘI ZÍSKALI SABENU

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Letecká doprava

CURYCH (FT) – Švýcarská SairGroup, pod jejíž křídla patří letecká společnost Swissair, oznámila, že přebírá kontrolu nad belgickým národním dopravcem Sabenou. Švýcaři v ní zvýší svůj majetkový podíl ze 49,5 procenta, která získali v roce 1995, na 85 procent. Zbytek si zatím ponechá belgická vláda. Jde o vůbec první úplné převzetí evropského národního leteckého dopravce zahraničním investorem.

Švýcaři za svůj vyšší podíl v Sabeně zaplatí 352 milionů dolarů, informoval Financial Times. List uvádí, že tak formálně vznikne jeden letecký dopravce provozující dvě značky – Swissair a Sabena – a operující ze dvou mateřských letišť – curyšského a bruselského. Manažerské funkce bude vykonávat společný podnik Airline Management Partnership. Podle dohody o dopravě mezi Evropskou unií a Švýcarskem Sabeně zůstane status společnosti unie, byť ji bude kontrolovat firma z nečlenského státu.

EBF24

Šéfovi Sabeny Paulu Reutlingerovi se od roku 1995, kdy ho do této funkce Švýcaři dosadili, podařilo obnovit sociální mír s odbory, vybudovat jednu z nejmodernějších leteckých flotil v Evropě a počet cestujících zdvojnásobit na deset milionů ročně. Sabena v roce 1998 vykázala čistý zisk 22 milionů eur, loni však sklouzla do ztráty čtrnácti milionů eur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).