Menu Zavřít

Švýcarsko se děsí Trumpa v Davosu. Protesty zesílí

12. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Pro levicové politiky je příjezd amerického prezidenta Donalda Trumpa na Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu noční můrou. Čekají se také bezpečnostní manévry a silnější protesty aktivistů, pro které není Trump vítaným hostem.

Za méně než dva týdny (23. až 26. ledna 2018) začne ve švýcarském alpském středisku Davos 48. setkání světových politických a ekonomických lídrů světa.

Překvapivě svou účast oznámil i Donald Trump. Posledním americkým prezidentem, který do Davosu přijel, byl Bill Clinton v roce 2000. Trump hodlá na ekonomickém fóru vysvětlovat svou protekcionistickou agendu America First.

Zpráva o Trumpově příjezdu dosud poklidné přípravy na každoroční setkání narušila. Švýcarská média popisují, jak se změní bezpečnostní pravidla. Bulvární deník Blick připomíná návštěvu viceprezidenta Joe Bidena v roce 2016, kdy jeho návštěva byla doprovázena americkými vojenskými letadly a helikoptérami. Přítomnost tisíců švýcarských policistů a armády nestačila.

Hoteliér Ernst Wyrsch, který řídil hotel Belvédère v Davosu v době, kdy přijel Clinton v roce 2000, prohlásil, že veškerá bezpečnostní opatření a shon se příjezdem Trumpa musí vynásobit deseti.


Kritika amerických schodků:

USA se rozpadnou jako Sovětský svaz. Vlivný republikán kritizuje extrémní zadlužení

Ron Paul během prezidentské kandidatury v roce 2012.


„Trumpova návštěva se střediska dramaticky dotkne. Pozornost médií bude během návštěvy Trumpa patřit jen Davosu,“ řekl pro švýcarský Tages Anzeiger Wyrsch. Dodal, že o Clintonově návštěvě se vědělo měsíce dopředu, nyní se jedná o necelé dva týdny.

Přítomnost amerického prezidenta přitáhne daleko více demonstrujících proti globálnímu kapitálu. Kromě naplánovaných akcí v Bernu a Curychu se budou konat další akce aktivistů, kteří protestují proti globalizaci, uvedl Neue Zürcher Zeitung.

Mnozí aktivisté po vyřčení jména Donald Trump mají rudo před očima. Mladí sociální demokraté o něm hovoří jako o „sexistickém a rasistickém blbci“, který není ve Švýcarsku vítán. Jejich předsedkyně Tamara Funiciellová tvrdí, že příjezd takového politika do Švýcarska je katastrofou.

Tajemník hnutí Attac Markus Flück je překvapen, že Trump do Davosu jede, když setkání bankéřů s politiky v minulosti kritizoval. „Trump je ošklivou tváří světa, který stojí na pokraji katastrofy,“ řekl Flück s tím, že se do protestů proti Trumpovi hnutí zapojí.

Nízké daně, Trumpovo téma

Americká média spekulují, o čem bude Trump v Davosu hovořit. Lidé z jeho okolí tvrdí, že se těší, až bude moci obhajovat svou vizi politiky Ameriky na prvním místě. Zejména chce zvýšit svou popularitu jeho konceptem snížení firemních daní, která prošla Kongresem.

„Je to vynikající rozhodnutí. Bude stát na světové scéně a bude mluvit o tom, proč americká ekonomika rychleji roste,“ míní Larry Kudlow, konzervativní ekonom a bývalý Trumpův poradce. Podle něj bude jeho přijetí na fóru příznivé.

Profesor pro mezinárodní politiku Daniel Drezner na Tuftsově univerzitě pro Washington Post napsal, že Trump chce zlepšit své renomé na mezinárodní scéně. Některé jeho kroky, jako je deregulace a snížení daní ve Spojených státech, by mohly být dobře přijaty.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Trump a Jeruzalém. Vítězství slaví lobbisté a extrémní křesťané

Trump má nadváhu, spí čtyři hodiny denně, ovoce nezná

Donald Trump během prezidentské kampaně, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).