Menu Zavřít

Švýcarský byznys

23. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Ahaus Alstätter Eisenbahn

WT100

PRAHA (bor, rek) - České dráhy zaplatí za šestiletý pronájem 50 speciálních nákladních vagonů 75 milionů korun. S takovouto cenou zvítězila ve výběrovém řízení švýcarská firma Ahaus Alstätter Eisenbahn AG. Vagony dráhy využijí pro dopravu svitkové oceli Ispatu Nová Huť a pro transport svitků pro automobilky Škoda a TPCA. „Nabídli jsme nižší cenu než RIV nájemné, za které si vozy mezi sebou půjčují evropské železnice,“ řekl týdeníku EURO Ivan Heczko, český zástupce Ahaus Alstätter Eisenbahn. Toto obvyklé nájemné činí dvě eura za hodinu, a dráhy tak ušetří zhruba 6,5 milionu korun. Speciální vagony, které Švýcaři půjčí Českým drahám, vyvinula železnice AAE ve spolupráci se švédskou společnost SSAB a vyrobí je slovenská Tatravagonka Poprad.
Athaus Allstäter Eisenbahn patří do skupiny AAE-Gruppe, která je v Evropě nejúspěšnější v pronájmu železničních vagonů. V posledních letech silně expandovala, dnes jich vlastní více než 18 tisíc. V Česku švýcarská firma ročně nakupuje výrobky za téměř 50 milionů eur. Výhradně od českých dodavatelů, a to od společnosti Bonatrans Bohumín, odebírá vlaková kola. Brzdové systémy pro některé švýcarské zakázky zase dodává bývalá zbrojovka DAKO Třemošnice.
Největší objednávku v poslední době od švýcarské společnosti získala lounská firma LOSTR, a to na výrobu 450 kontejnerových železničních vozů za zhruba 380 milionů korun. Vítězství v soutěži je pro LOSTR jednou z nejvýznamnějších zakázek. „Tři sta vagonů jsme už vyrobili a předáváme je Švýcarům,“ řekl týdeníku EURO předseda představenstva společnosti Jan Vaic. Jak dodal, švýcarské reference mohou pomoci firmě v tendrech na dodávku vagonů pro německou a českou železnici. Lounská firma se kromě výroby železničních vozů zabývá jejich opravami a také modernizacemi lokomotiv. V současnosti se podnik účastní soutěží na dodávku 200 zakrytých vagonů, 100 vagonů na přepravu sypkých chemikálií, 50 kontejnerových a 30 cisternových vagonů, které vyhlásily České dráhy v dubnu letošního roku.

  • Našli jste v článku chybu?